The Ocean Race
The Ocean Race

Frisk start på etappe 3

To båter rapporterer allerede om skader på seil.

Publisert Sist oppdatert

Det var friskt da 3. etappe i The Ocean Race startet fra Table Bay utenfor Cape Town i ettermiddag. De fem IMOCA-båtene var klare for den mest krevende etappen i racets historie, med 12 750 nautiske mil og cirka 40 dagers seilas i det mest øde og ville havområdet på kloden, på vei mot Itajaí i Brasil.

Etappen startet med to og en halv runde på en kystbane for å gi folkemengden langs Cape Town-kysten en mulighet til å beundre disse superraske båtene før de satte kursen ut i det store blå der borte i Sørishavet.

Måtte flytte starten

Tre hval som ble observert i det opprinnelige startområdet, gjorde at arrangøren måtte foreta en improvisert endring i av banen. Startlinjen måtte legges i vindskyggen fra Table Mountain, noe som gjorde det vanskelig for skipperne å beregne tid og distanse til starttidspunktet.

Startet med tre rev

Til tross for lite vind i starten hadde alle valgt å starte med tre rev i storseilet. «Biotherm» fikk den beste starten, drøyt 100 meter foran konkurrentene. Det tok ikke lang tid før Paul Meilhats team fikk vindkast på 25 knop og hans «Biotherm»-team tok på kort tid en kraftig ledelse mens resten av flåten drev over startlinjen lenge etter at startskuddet var gått. «Biotherm» fortsatte å øke ledelsen til nesten 600 meter inntil konkurrentene også kom inn i vinden og akselererte til hastigheter på mer enn 30 knop.

«Team Malizia» var den andre båten til å krysse startlinjen, etterfulgt av «GUYOT environnement - Team Europe», mens «11th Hour Racing Team» krysset startøinjen såvidt foran «Team Holcim-PRB.

Kortvarig glede for «Biotherm»

Gleden hos mannskapet på ‹Biotherm» ble imidlertid kortvarig. Da båten igjen kom i skyggen av Table Mountain etter en runde ble flåten komprimert og «Biotherms» ledelse forsvant ut i løse luften.

«Team Malizia» var den første til å få vind på den andre runden, tett fulgt av «11th Hour Racing Team». Biotherm var nå falt fra første til siste plass og hadde i tillegg fått problemer med spilene i storseilet. Etter å ha konsultert regattakomiteen bestemte man seg for å avbryte seilasen og å returnere til havn for reparasjoner.

Seilhavarier

«11th Hour Racing Team» var den neste til å avbryte seilasen, også den med skade på en spile, men det amerikanske teamet valgte å reparere skaden i sjøen fremfor å søke havn.

Varselet for det neste døgnet er for vind mellom 25 og 30 knop med 2-3 meter høye dønninger. Etappe 3 viste seg å være en utfordring fra første stund.

Ranking kl 2100 UTC

1. Holcim – PRB Racing

2. Guyot environnement – Team Europe + 5.6 nm

3. Team Malizia + 11.4 nm

4. 11th hour racing Team + 17.5 nm

5. Biotherm avbrutt seilasen