Andreas Brunvoll, Kjell Eirik Urgens Heinager og Joachom Skovly måtte se langt etter medaljene i VM

Nedtur for Ynglingseilerne i Østerrike

Mangel på trening straffet seg for fjorårets verdenmestere.

Publisert Sist oppdatert

Det ble, litt som forventet, vanskelig å forsvare Yngling VM gullet for oss i år.Men om ikke annet så prøvde vi, skriver Kjell Eirik til Seilmagasinet.

VM kom jo i år tidlig, og flere forhold gjorde at vi dessverre ikke fikk trent så mye. Stian som var med i fjor kunne ikke ta fri fra jobb VM uken så vi fikk med Andreas Brunvoll isteden. Andreas har lang og veldig god Ynglingerfaring, men har ikke seilt Yngling de siste 20 årene. For min del gikk høsten og vinteren mye i hus salg, kjøp og flytting og Joakim Skovly hadde komfirmasjon både av nevø og egen datter som gjorde at treningstid ble innskrenket. I sum fikk vel Joakim og jeg en klubbregatta dag i september, en trening/riggedag i April og en helg med Andreas, Joakim og meg som eneste Yngling seilingen etter VM i fjor sommer. 

Helgen vi fikk samlet oss før selve mesterskapet ble også litt forkludret av kansellert fly som gjorde vi gikk glipp av verdifull tid fredagen. Lørdagen fikk vi tre gode økter i mye vind og søndag en kort økt i "vindstille". Så i sum ikke ideelt. Men likevel mente vi at det ryddigste var å stille opp.

Lite vind på Traunsee

I Østerrike fikk vi de forholdene vi forventet stort sett. Vi fulgte Yr sine meldinger for Traunsee siste to-tre ukene før VM og så en sjelden gang varsel på 4 m/s, men stort sett lå det på 0-3m/s og gjerne med diametralt forskjellig retning i løpet av dagen. Yr har en 9km oppløsning på værmodellen (såvidt vi vet) så den er nok ikke super nøyaktig. 

Uvanlig vind

Under VM skulet vi derfor mest til den mest finoppløselige på Windy (~1.5km) men denne bommet også tydligevis endel. Med innsjø på i underkant av 500 moh og fjelltopper på 1000-1500 moh i området spilte nok veldig lokal termikk og topologi inn. Flere av de østeriske lagene sa de også slet da vær og vind var utypisk. Men en eldre lokal seiler hadde tydeligvis erfart eller forstått noe for han seilte jevnt bra. Derfra var det mer vekslende. Nederlenderne seilte godt og fikk 2.-4. plass før en rekke innsjøseilere fra Østerrike, Tyskland og Sveits kom.

En seier

Vi vant seilas nr 2. Der var den regattaen med stødigst og sterkest vind, så det var godt å se at med mer "normale" forhold var vi der. Utover det hadde vi mye opp og ned denne gang. Motivasjonen for å slå tilbake i Nederland neste år er sterk kan vi love! Og da skal vi rekke få trent så vi ikke stiller så rustbefengt.

VM i Bergen i 2026

2026 er det Askøy som arrangerer og det snakkes også om et "Jubileums VM" i Norge i 2029 for Yngling - 50 år etter første offisielle VM i Kristiansand i 1979 og 40 år etter Yngling VM i Tønsberg i 1989 (og med stifting av Norsk Ynglingklubb nov 1968 et slags 60 års jubileum for sesonger under "NYK"). 

Resultater