Kommentar

JUBEL: Da Charles Caudrelier jublet for seier, var arrangøren i sorg over å miste to av sine egne i en tragisk båtulykke.

Ulykken skjer når det er minst forventet

Det er stor sorg i Route du Rhum etter at to personer fra arrangøren av regattaen druknet.

Publisert Sist oppdatert

Ulykken skjedde i skyggen av jubelen da Charles Caudrelier gikk i mål som første båt, og satte ny rekord. Franskmannen gikk i mål like før lysets frembrudd, og ble tatt imot av en haug av følgebåter.

I en av disse motorbåtene var det 11 personer, og den gikk rundt. Hva som virkelig skjedde er ikke klart, men to av de 11 om bord mistet livet. Begge to jobbet for OC Sport Pen Duick, organisasjonen som arrangerer Route du Rhum.

Rått, men ikke dødsfarlig

Route du Rhum-seilerne tar en høy risiko ved å seile til Karibia fra Frankrike i november. De må gjennom ville lavtrykksystemer før de endelig kan nyte en varme passatvind. Seilerne er som moderne gladiatorer, som tar enorme sjanser til vår underholdning. Vi klikker på saker om båter som kullseiler med skipperen fanget inne i skroget, og båter som tar fyr midt ute i Atlanterhavet.

Det er helt vilt, men det er heldigvis ikke livsfarlig. Risikoren for å bryte er skyhøy, men sjansene for å dø er minimale. Det eneste dødsfallet vi har klart å finne er i 1986 da Loïc Caradec ble savnet. Hans 26-meter lange katamaran «Royal» kullseilte i en storm. Sikkerhetskravene for å delta er omfattende.

FREMME: En flåte av båter i alle mulig størrelser fulgte vinneren frem til mål.

Unødvendig dødsfall

Nå vet vi ikke hva som gikk galt da motorbåten gikk rundt og forårsaket to dødsfall. De var i hvert fall ikke langt fra land, eller fra andre båter som kunne bidra med redningshjelp. De følte seg nok også trygge, de to som tragisk døde, etter å ha hoppet om bord tidlig onsdag morgen.

Ulykker skjer når man minst venter det. De fleste langturseilere som blir alvorlig skadet, blir skadet på land, i trafikken, og svært mange drukningsulykker skjer fra brygga.

Sikkerhet er noe vi ikke må ta lett på. Route du Rhum-seilerne vet det. De vet det bedre enn de fleste, og derfor går det som regel bra på havet.