MASTEBREKK: Amélie Grassi hang godt med teten i Class 40 intill hun mistet masten.

Brutal helg i Atlanterhavet

Uvær to slo hardt mot Route du Rhum-seilerne. Nok en båt har kullseilt, og flere har mistet masten.

Publisert Sist oppdatert

Feltet i Route du Rhum har vært gjennom to fronter, og det var andre front som kostet deltagerne mest. Denne traff mens båtene var mellom Biscaya og Azorene.

Så langt har 14 båter brutt, men hele 124 er fortsatt på vei. Det har vært to redningsaksjoner. Fire båter har nå pitstop i havn, og åtte til er på vei mot nødhavn. Thibaut Vauchel-Camus gikk lørdag rundt med sin Ocean Fifty-trimaran, og ble reddet søndag morgen av Adrien Hardy. Hardy er selv Figaro og Class40-seiler, men ble hyret inn som bergingsekspert, og vil forsøke å slepe trimaranen 240 nm til Asorene.

Friske forhold

– Hei, det blåser 16 m/s og det øker. Båten slår hardt mot sjøen, og det er temmelig ukomfortabelt. Jeg holder meg i cockpitsete som har litt fjæring, og tar imot noe av bevegelsene. Det begynner å bli mørkt, så neste gjøremål blir i mørket; å slå etter fronten. Så må jeg bytte seil når vinden løyer. Jeg har hatt det travelt med å reve, men det var sol og morsom seiling. Jeg er sulten, men har utsatt middagen til etter at vinden løyer, forteller Sam Davies som ligger på 15. plass i IMOCA-klassen.

.

OPP-NED: Maisonneuve ble andre flerskrogsseileren som kullseilte i Route du Rhum.

Kullseilt katamaran

Rhum Multi og Rhum Mono møtte fronten litt senere. I disse klassene er åpne for alt mulig av båter. Brieuc Maisonneuve seilte en TS5, eller ORC50 som disse båtene nå heter, bygget av Mersaudon Composites i Frankrike.

Skipperen rakk ikke å reagere da et kraftig vindkast fikk katamaranen til å tippe. Brieuc Maisonneuve ble raskt reddet av Jean-Pierre Dick, og de to er nå på vei til Azorene. Det jobbes med en plan for å få reddet båten.

Erwan Thiboumery har snudd, etter å ha fått seilene sine ødelagt, men kan seile til Spania med storseil med tre rev.

FRONT: Class 40 kjemper nå seg gjennom den tredje fronten. Noen har satt kursen mot Spania.

Mistet masten

Class 40 blir nå rammet av den tredje fronten i regattaen så langt, og den andre fronten gikk hardt utover deltagerne.

Lørdag kveld mistet Aurélien Ducroz og Amélie Grassi masten, begge har klart seg bra, og det skal ikke være fare for liv og helse. Grassi lå på 10. plass og var på det tidspunktet beste jente, mens skikjøreren Ducroz lå på 11. plass.

Australske Rubert Henry har også brutt etter å ha oppdaget strukturelle skader i sin Class40.

Favoritter i tet

Charles Caudrelier leder fremdeles Ultime-klassen, men Francois Gabart og Thomas Coville henger med. Armel Le Cleac’h er med igjen og hentet inn bakerste båt i klassen. Charlie Dalin holder ledelsen i IMOCA-klassen med Jérémie Beyou og Thomas Ruyant 80-90 nm bak.

Justine Mettraux seiler gamle «Charal» og er med i teten. Hun ligger på syvende plass, og er beste jente.