SailGP

F50 klar til dyst
F50 klar til dyst

Ny serie med gamle båter

Konkurrent til America's Cup under oppseiling

Publisert Sist oppdatert

Om en snau måned møtes seks F50 katamaraner i den første SailGp regattaen i Sydney Harbour. Da er det ikke lenger et spørsmål om hvis, men snarere om når 50 knops grensen brytes. Lagene som er nasjonslag fra Storbrtannia, USA, New Zealand, Frankrike, Kina og Japan stiller med seilere som har tidligere erfaring fra America's Cup, Volvo Ocean Race og OL vil vise at det finnes et fullverdig alternativ til America's Cup regattaen i 2021. Båtene er entypeversjoner av AC50 klassen som ble brukt i forberedelsene til America's Cup på Bermuda og mange mener denne serien vil være mer relevant i internasjonal sesilsport enn selve America's Cup regattaen.

Med Ellisons penger

Det var Larry Ellison og Russell Coutts som lanserte den nye regattaen i oktober som trolig aldri hadde sett dagens lys om det ikke var for at Ellison personlig står bak finansiering av båter og events. Samtlige seks båter har gjennomgått en total oppgradering ved verft i New Zealand og man har i løpet av de siste to måneder lagt bak seg verdifull treningstid der båter og alle systemer har vært testet grundig. 

Rask utvikling

- Dette er ekstremt kult, sier SailGP sjefen Russell Coutts. - F50 er et stort skritt for high performance racing. Det utrolig hvor raskt foilingteknikken har utviklet seg de siste ti årene og det er spennense å se hvordan utviklingen vi fortsette de neste fem. Vi kommer til å fortsette å utvikle nye idéer og har allerede designet nye vingseil som skal benyttes den andre sesongen og som vil forbedre seilegenskapene ytterligere.

Pusher grensene

Topphastigheten til nå på 49,7 knop ble oppnådd av det australske laget, ledet av OL seileren Tom Slingby, i 17 knops vind på Bream Bay. F50 antas å ha mellom 12-15% bedre egenskaper enn båtene hadde som AC50 og som når den er fardigutviklet vil kunne gjøre over 50 knop. - Med disse båtene pusher vi grensene for hva som er mulig i seiling, noe vi besviste under testseilingen, sier Tom Slingsby.