Å seile med Cayard

Det er flere måter å få seile med storheter som Paul Cayard på. Man kan kjøpe seg en RC44 og betale prisen for å få ham som sailing master, eller man kan være heldig, som Seilas´ «gamle grå», å få sitte bak i båten når han er sjef ombord.

Publisert

RC44 sirkuset er for tiden samlet i Marstrand der klassen seiler en kombinasjon av match- og fleetseilaser. Flere av America's Cup lagene velger denne klassen når de ikke seiler flerskrogsbåter, mye takket være Russell Coutts som har initiert klassen, vært med å å tegne båtene, som for øvrig er strengt entype, og er en sterk faktor i markedsføringen.

To av de mest profilerte AC lagene deltar i regattaen i Marstrand, Team Oracle med Coutts og Larry Ellison, og Artemis teamet med Thorbjørn Tørnqvist. Artemis´ sportsdirektør Paul Cayard er taktiker på Team Katusha. Man regner disse fire som de mest innflytelsesrike i America's Cup klassen idag.

RC44 har strenge regler om hvem som skal styre i regatta, og i gårsdagens fleetregatta var det eierne som selv sto til rors. Det betyr at det er mye rar seiling å se regattabanen, selv om det er verdensstjerner som er taktikere og bestemmer hvor man skal seile. «Vår» rormann var temmelig fersk og Paul Cayard dirigerte med en engels tålmodighet når han skulle styre til høyre og venstre. Slag og vendinger var lite imponerende og her tapte vi mye. «Katusha» lå lenge bakerst i feltet etter å ha kommet bra ut, og det var først på den siste lensen at Cayards taktiske brillians slo til. Han er en mester i å jibbe på vindkantringene, og det var en brukbar trøst etter en ellers begredelig seilas at vi tok «Oracle Racing» med Larry Ellison og Russell Coutts omtrent på mållinjen.

Konseptet har slått godt an. Klassen er i vekst og 16 båter deltar i Marstrand, fire av dem fra Russland. Nordmannen Lasse Berthelsen er båtkaptein og prosjektansvarlig for nederlandske «No Way Back» med eieren Pieter Heerema som er eier og nesten heltidsseiler. Laget er at av de beste i klassen

Les mer fra gårsdagens seilas i Marstrand her

Powered by Labrador CMS