SEILjuss

ILLUSTRASJONSBILDE:
Hvor lenge
skal en veivaksling
holde?
ILLUSTRASJONSBILDE: Hvor lenge skal en veivaksling holde?

Motorhavari på en fem år gammel motor

Det er mot forhandleren av båten kravet må rettes, ikke bruktbåtselgeren.

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2017 kjøpte vi en bruktbåt fra 2015 av en privatperson. Dessverre fikk vi nylig motorhavari etter cirka 500 gangtimer, og det skyldtes brudd på en veivaksling. Reparasjonen vil koste nærmere 100 000 kroner. Hvorfor dette skjedde har ingen noen god forklaring på, men verkstedet sier at «dette ikke skal skje». Vi mener derfor dette er en produksjonsfeil som har ligget latent. Vi mener at veivakslingen er en del som skal holde mye lenger enn dette. Vi har forelagt saken for en advokat som mener det vil være vanskelig å få medhold i et krav i et slikt tilfelle. Er dette riktig, og hva mener dere?

Svar: Dette reiser flere spørsmål: For det første om dere er innenfor reklamasjonsfristen. For det andre om dette kan anses som en kjøpsrettslig mangel. Kjøp mellom privatpersoner reguleres av kjøpsloven fra 1988, og denne oppstiller en absolutt reklamasjonsfrist på to år. Forutsatt at dere ikke har avtalt noen lengre frist, så utløp denne reklamasjonsfristen høsten 2019.

Reklamasjonsfristen løper fra leveringen, og innebærer at dere etter dette ikke kan rette noe mangelkrav mot selgeren. Overfor privatselgeren vil dere derfor uansett ikke kunne rette noe krav. Dersom denne privatpersonen imidlertid har kjøpt båten av en næringsselger, typisk en forhandler, gjelder det en fem års reklamasjonsfrist for dette kjøpet. Dersom dere er innenfor denne femårsperioden vil din selger kunne rette et krav mot forhandleren, da reklamasjonsfristen i hvert fall ikke vil stenge for dette. Dette kjøpet vil da være regulert av forbrukerkjøpsloven, og du kan eventuelt tre inn i (din) selgers krav mot tidligere salgsledd, og rette et direktekrav mot forhandleren. Men det innebærer naturligvis ikke at dere nødvendigvis vil få medhold i kravet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS