Hjem fra langtur i gammel båt

Hvordan skal man bevise at merverdiavgift og HK-avgift ble betalt ved innførsel av båten man kommer hjem fra tur med?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmålet kommer fra noen som skal på langtur med båt. De har planlagt å være borte en god stund, med en båt som er ca. 15 år gammel. Spørsmålet er: Når vi kommer tilbake til Norge, hvordan kan vi bevise at merverdiavgift og HK-avgift ble betalt når båten ble importert til Norge for 15 år siden? Vi vil svært lite gjerne betale merverdiavgift en gang til. (HK-avgift skal uansett ikke betales på nytt da denne avgiften er fjernet.)

Har man de originale importpapirene, er det selvsagt ikke noe problem å dokumentere innførselen. Men fordi båten er 15 år og kravet til oppbevaring av denne type dokumentasjon ikke er så lenge, er det heller tvilsomt om den norske importøren fremdeles har importdokumentasjonen. Uansett vil importøren være et fornuftig sted å begynne, det kan jo hende vedkommende har papirene.

Men hvordan løser man dette hvis man ikke har originaldokumentene som beviser at merverdiavgift ble betalt ved innførselen? Vi har stilt spørsmålet til en saksbehandler i Tollregion Oslo og Akershus.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS