EN MOT EN: Under høstens første shorthanded-regatta blir det dueller en mot en – og resultatlisten genereres automatisk.
EN MOT EN: Under høstens første shorthanded-regatta blir det dueller en mot en – og resultatlisten genereres automatisk.

Digital start på shorthanded-høsten

Nærmest uberørt av menneskehender – slik vil høstens første rankingtellende shorthanded-regatta være. I Asker Rundt er det tracking og automatikk som gjelder.

Publisert Sist oppdatert

– Den eneste posisjonen som fordrer at vi har mannskaper på plass, vil være i startbåten. Det for at seilerne skal få en skikkelig start. Deretter overtar trackingen og gjør resten, sier Hans Petter Jensen i Asker Seilforening.

Alle deltagerbåtene i Asker Rundt vil bli utstyrt med trackere som styres av det danske systemet TracTrac. Det betyr at hele regattaen kan følges på nettet av både deltagere og publikum med tilgang til en mobiltelefon eller PC ved at man kan se hvor de er i det digitale kartet og hvordan de ligger an på resultatlisten til enhver tid.

Det som imidlertid gjør Asker Rundt spesiell, er at innkomsten ved mållinjen i Holmsbu registreres automatisk i systemet. Det er ingen som må sitte i timesvis og vente på at båter skal passere mållinjen, systemet registrerer målpasseringen og resultatlisten genereres automatisk. Og for at ikke noen deltagere skal bli liggende igjen på fjorden om vinden skulle dø ut, avsluttes regattaen klokka 18. Da vil rekkefølgen mellom båtene som eventuelt ikke har gått i mål, bli basert på den posisjonen de hadde da klokka ble 18.

Dermed ville alle deltagerne få et resultat på resultatlisten – og alle vil rekke «festen».

Følg trackingen her

Langs kysten av Asker

48 båter er påmeldt hvorav nesten halvparten av dem deltar i den rankingtellende singlehanded-klassen. Regattaen, som ble startet for å markere etableringen av den nye storkommunen Asker (da Asker, Røyken og Hurum kommune ble slått sammen til én kommune i 2019), starter fra Blakstadtangen og har målgang i Holmsbu på Hurum-landet. Da har man seilt nesten hele den lange kystlinen til nye Asker kommune.

Første start med singlehanded-seilerne går kl 09:00.

Mange kjente navn

Singlehanded-feltet inneholder tre av de ti beste på SEILmagasinet Shorthanded-ranking per i dag og for øvrig et sterkt felt med mange kjente navn. To damer er påmeldt, og de to som skal duellere, er Ida Rogowska fra Åsgårdstrand og Eira Naustvik fra Asker.

Se hele deltagerlisten.

– Vi vil forsøke å følge opp nyheter om regattaen på dens eventside i Sail Race System mens den pågår, og vi håper også å servere en film om regattaen etter at den er avsluttet, sier Hans Petter Jensen.

Se oppdatert rankingliste

Travel shorthanded-høst

Asker Rundt er høstens første poenggivende shorthanded-regatta. Helgen etter er Drøbaksund Seilforening vertsskap for Håøya Rundt. Begge regattaene har vekttall 0,5. I slutten av august går KNS’ Hollænderseilasen (vekttall 0,75) av stabelen i øst og Askeladden (0,5) med Os Seilforening som arrangør i vest.

Og i et koronanedstengt regatta-Norge, men hvor shorthanded-seiling er gitt grønt lys, bør dette være regattaer som tiltrekker seg mange sugne regattaseilere.

Shorthanded-sesongen avsluttes 19. september med Gandsfjord Shorthanded Weekend, MK Båt Cup i Sarpsborg og ikke minst NM i shorthandedseiling med Nesodden Seilforening som arrangør.

Se alle poenggivende regattaer