KAMP OM TITTELEN: Både Yngvar Lønmo (t.v) og Thomas Robberstad kan ta tittelen Årets shorthanded-seiler kommende helg.
KAMP OM TITTELEN: Både Yngvar Lønmo (t.v) og Thomas Robberstad kan ta tittelen Årets shorthanded-seiler kommende helg.

Thriller-avslutning til neste helg

Kampen om å bli Årets Shorthanded-seiler står mellom Yngve Lønmo og Thomas Robberstad. Begge kan vinne og det vil bli spenning helt til siste slutt.

Publisert Sist oppdatert

Yngve Lønmo fra Hurum og Thomas Robberstad kommer imidlertid ikke  til å kunne se hverandre i hvitøyet når de til helgen skal ut å seile om årets siste rankingpoeng. Yngve Lønmo kommer til å stille til start i North Sails Nesodden Høstcup, mens Thomas Robberstad vil seile NM i shorthanded-seiling i Tønsberg. Resultatene deres vil være avgjørende for hvem av dem som vil kunne kalle seg Årets Shorthanded-seiler 2019 søndag kveld. 

Fire regattaer teller

Etter seieren i sin klasse i Zhik Skjæløy OneStar nå i helgen, økte Yngve Lønmo sin poengsum med 30 poeng. Det betyr at før helgens dyst har han 41,75 poengs forsprang på Thomas Robberstad. Men det er en poengsum som kan hentes inn. 

Hver seilers fire beste resultater i 2019 teller med i konkurransen om å bli Årets Shorthanded-seiler.

Yngve Lønmos fire beste resultater til nå gir 362,50 poeng, mens Thomas Robberstads fire beste gir 320,75 poeng. Lønmos dårligste poengscore av de fire som gir sammenlagtsummen, er 52,50 poeng, og det betyr at han må ha et resultat som gir mer poeng enn dette dersom han skal kunne øke poengsummen sin. Robberstads dårligste score er 40,00 poeng.

Spenningsmomentet de to imellom er dette:

Gjelder å få 12 deltagere eller flere

North Sails Nesodden Høstcup er en regatta med vekttall 0,75. En 1. plass gir i utgangspunktet 100 poeng, men i en regatta med vekttall 0,75 blir topp-score 75 poeng (100 x 0,75). Men for å få det, må det starte minimum 12 båter i klassen. Per i dag er det påmeldt kun ti lag i shorthanded-klassen på Nesodden, hvilket betyr at poengene for en førsteplass blir redusert ytterligere. 75 poeng må med mellom 7 og 11 deltagere, multipliseres med 0,8, hvilket gir 60 poeng for førsteplass.

Det betyr at dersom Yngve Lønmo skulle vinne med sin J/92 på Nesodden i en klasse som teller færre enn 12 båter, vil han kun kunne forbedre poengsummen sin med 7,5 poeng (60 – 52,5) fra 362,50 til 370,00. poeng. Yngve seiler sammen med faren sin Asbjørn Lønmo på Nesodden.

PÅ NESODDEN: Yngve Lønmo seiler sammen med sin far, Asbjørn, i North Sails Nesodden Høstcup der han skal forsøke å sikre seg nok poeng til å bli Årets Shorthanded-seiler.
PÅ NESODDEN: Yngve Lønmo seiler sammen med sin far, Asbjørn, i North Sails Nesodden Høstcup der han skal forsøke å sikre seg nok poeng til å bli Årets Shorthanded-seiler.

NM-seier kan gi shorthanded-tittel

NM i shorthanded-seiling har vekttall 1,0, og med 13 båter på deltagerlisten gir en seier der 100 poeng. Skulle Thomas Robberstad, som skal seile sammen med makkeren Per Haugen fra Oppegård i Haugens IMX-40, gå hen å vinne, betyr det at han vil kunne forbedre sin poengsum med 60 poeng – til 380,75. Dermed vil han kunne vinne over Yngve Lønmo i et slikt scenarie

Stiger derimot deltagerantallet på Nesodden til 12 eller mer slik at en 1. plass gir 75 poeng og Lønmo skulle vinne, vil poengsummen hans øke til 385,00 poeng. Dermed vil han i stedet bli Årets Shorthanded-seiler dersom begge vinner hver sin regatta. Lønmo har med andre ord alt å vinne på at deltagelsen i klassen hans har 12 startende båter – eller flere.

I TØNSBERG: Klarer Thomas Robberstad å bli norgesmester i Tønsberg, vil han ha gode muligheter til å bli Årets Shorthanded-seiler. Han skal seile sammen med Per Haugen i hans IMX-40.
I TØNSBERG: Klarer Thomas Robberstad å bli norgesmester i Tønsberg, vil han ha gode muligheter til å bli Årets Shorthanded-seiler. Han skal seile sammen med Per Haugen i hans IMX-40.

Seier det eneste som gjelder

Det er imidlertid ikke gitt at noen av de to vinner. For Yngve Lønmo er det kun en første- eller annenplass som kan gi ham poengøkning. Med alle andre plasseringer blir han stående med dagens poengsum; 362,50 poeng. 

For Thomas Robberstad og Per Haugen gjelder imidlertid kun en ting: De må bli norgesmestre! En annenplass gir Thomas 40 pluss-poeng (80–40] og en totalsum på 360,75 – hvilket er 1, 75 poeng for lite til å slå den poengsummen Lønmo har i dag.

Utfordringen ligger med andre ord hos Thomas Robberstad!

Flere med i toppen

Kampen om selve tittelen står mellom de to, men flere andre seilere kan bli blant de aller beste:

  • Harald Walder fra Bærum kan med seier på Nesodden øke sin poengsum til 324,06 eller 339,06 poeng avhengig av hvor stor deltagelsen blir. Men en slik poengsummer kan han bli nummer to.
  • Harald Walder seiler sammen med datteren Christine, som allerede er klar som Årets beste kvinnelige shorthanded-seiler, men skulle det bli seier sammen med pappa Harald på Nesodden, vil også hun kunne bli blant de beste. Seier med 12 deltagere eller mer vil gi henne 318,06 poeng. Det vil kunne gi henne en 4. plass.
  • Per Ottar Skaaret fra Asker kan med seier i NM øke sin poengsum fra 236,50 poeng til 320,25 poeng.   En 3. plass på listen over årets beste shorthanded-seilere er det beste han kan håpe på.
  • Ludvig Daae fra Bundefjorden kan, om han blir norgesmester, ende på 312,39 poeng – det kan i beste fall gi en 3. plass.
  • Per Haugen vil få 310,75 poeng dersom han skulle bli norgesmester sammen med Thomas Robberstad.
  • Børre Søraas-Sæther fra Nesodden, som ligger på 4. plass før helgen, kan med seier på Nesodden få 325,5 og kan med det knipe 2. plassen dersom Thomas Robberstad ikke forbedrer sin poengsum i NM. 
  • Olav Mork Bjørnås fra Nesodden, som Børre Søraas-Sæther seiler sammen med, kan få 311,50 poeng dersom de to skulle vinne.

Kampen om plassene bak de to fremste duellantene vil med andre ord også kunne bli jevn og hard. Felles for dem alle er at de må være blant de aller fremste på Nesodden eller i Tønsberg dersom de skal kunne forbedre seg på Årets Shorthanded-seiler-listen.

Før helgens regatta ser den slik ut: (Årets Sorthanded-seiler 2019-4)