DOBBELT I TET: Yngve (t.h) og Asbjørn Lønmo er nummer en og to på SEILmagasinet shorthanded-ranking når sesongen nå går inn i siste fase..
DOBBELT I TET: Yngve (t.h) og Asbjørn Lønmo er nummer en og to på SEILmagasinet shorthanded-ranking når sesongen nå går inn i siste fase..

Det er rekordjevnt mellom shorthanded-seilerne

At Yngve Lønmo vil avslutte sesongen på toppen av SEILmagasinet shorthanded-ranking, er klart. Men mellom de tre seilerne bak ham er det rekordjevnt.

Publisert Sist oppdatert

816, 815 og 814 – det er poengsummene til de tre seilerne som følger på plassene bak Yngve Lønmo fra Hurum. Så jevnt har det aldri tidligere vært i rankinghistorien – som skriver seg tilbake til 2005. Årets siste regattaer med shorthanded-NM som den ledende, vil med andre ord være avgjørende med hensyn til hvem som vil bli «kronprins» og ligge på plassen bak Lønmo på rankingen inn i 2021.

Den store jevnheten de tre i mellom står i skarp kontrast til poengspriket som er mellom denne trioen og Lønmo i têt. Lønmo leder med hele 461 poeng på nummer to!

Og nummer to, det er Yngve Lønmos egen far, Asbjørn, som Yngve vanligvis seiler sammen med når han ikke seiler singlehanded. Asbjørn (816,23 poeng) er på sin side bare en hårsbredd foran Børre Søraas-Sæther, Nesodden (815,91) på tredjeplass og Harald Walder, Bærum (814,56) på fjerdeplass.

NM blir avgjørende

Utfallet av NM i shorthanded 19. og 20. september vil bli avgjørende mellom disse tre, men Harald Walder har et aldri så lite ess i ermet: Han ligger foreløpig på 8. plass i Bærum Seilforenings shorthanded-serie, BS Doublehanded Serie Oslofjord, som avsluttes 14. september. Sammenlagtresultatet i den serien, som har vekttall 0,5, teller med på shorthanded-rankingen, og det vil kunne gi Harald Walder noen sårt tiltrengte poeng – tillegg til dem han eventuelt erobrer i NM!

Ved inngangen til årets rankingsesong var det Thomas Robberstad som lå på «kronprinsplassen» bak Yngve Lønmo, mens Børre Søraas-Sæther, Harald Walder og Asbjørn Lønmo fulgte på plassene bak. Robberstad er nå nummer fem på rankingen. Det er med andre ord de samme seilerne som preget 2019-sesongen, som også preger årets.

Interessen for NM i shorthanded er for øvrig stor. Per i dag er det påmeldt tilsammen 42 lag, og dersom det blir mange nok – minst 15 båter i hver klasse – vil det bli kåret norgesmestre i tre klasser: I liten og stor klasse, samt i sportsbåtklassen.

Påmeldingsfristen utløper for øvrig 10. september.

Veteraner våkner til live

En kikk videre nedover rankinglisten forteller at to vestlendinger har seilt seg inn blant de 10 beste siden siste oppdatering og etter at Høcom Bergen Singlehanded ble arrangert parallelt med Zhik OneStar i helgen. Harald Matland fra Nordhordland, som ble nummer to i sin klasse i Bergen, er nå inne på 8. plass, mens Willy Forland fra Ran er nummer 10. Forland ble nummer fire i soloseilasen i Bergen.

Per Ottar Skaaret fra Asker, som har seilt shorthanded siden denne grenen av seilsporten slo igjennom for fullt i Norge i 2004, er på ny inne blant de 25 beste. Han er nå nummer 22. En 3. plass i Zhik OneStar ga ham nok poeng til å komme dit.

To seilere er ved denne oppdateringen nye blant de 50 beste. Eivind Carlsen fra Fredrikstad (nr. 3 i Zhik OneStar) har avansert fra 54. til 39. plass, mens Petter Ankjær-Jensen, Ran (nr 3 i Høcom Bergen Singlehanded) seilte seg opp fra 51. til 41. plass.

En annen veteran i shorthanded-miljøet som er blitt Årets shorthanded-seiler flere ganger, og som har begynt å røre på seg igjen, er Tor Hove. Han har gjort «svenske» av seg og seiler for Strömstad Segelsällskap. Han ble nummer to i Zhik OneStar og føk med det opp fra 143. til 68. plass.

Andre nye seilere blant de 100 beste er:

 • Arvid Høgelid, Ran – opp fra 134. til 73. plass
 • Magne Aalen, Bergen – fra 137. til 81. plass
 • Frode Tveranger Haugland, Askøy – fra 123. til 85. plass
 • Oddvar Eide, Hurum – fra 115. til 87. plass
 • Bjørn Hansen, Bærum – fra 136. til 89. plass
 • Kjetil Tørseth, Hurum – fra 107. til 92. plass
 • Gordon Wright, Askøy – fra 197. til 93. plass
 • Frode Rønning, Bergen – fra 112. til 100. plass

Også blant damene er det svært jevnt. Hverken Anette Melsom Myhre fra Oslofjorden eller Christine Walder fra Bærum var i aksjon i helgen som var, noe som betyr at det fortsatt kun skiller snaue seks poeng mellom de to best rankete damene.

Se hele rankinglisten

Fem regattaer gjenstår

Fem poenggivende regattaer gjenstår nå av årets sesong, og det er:

 • 14. september: 6. og siste seilas i BS Doublehanded Serie Oslofjord der sammenlagt-resultatet teller (0,5 vekttall)
 • 18.–20. september: Silverrudder i Danmark – eventuelle norske resultater der (1,0 vekttall)
 • 19.–20. september: NM i shorthanded på Nesodden (1,0 vekttall)
 • 19.–20. september: Gandsfjord Shorthanded Weekend (0,5 vekttall)
 • 19.–20. september MK Båt Cup i Sarpsborg (0,5 vekttall)