UTFORDRER: Børre Søraas-Sæther har rykket opp som utfordrer nummer en til å kunne true Yngve og Asbjørn Lønmo som ligger i toppen av SEILmagasinet shorthanded-ranking.
UTFORDRER: Børre Søraas-Sæther har rykket opp som utfordrer nummer en til å kunne true Yngve og Asbjørn Lønmo som ligger i toppen av SEILmagasinet shorthanded-ranking.

En ny utfordrer til ranking-toppen?

Sammen med Alf Magne Andersen vant Børre Søraas-Sæther sin klasse i Skagen Trøsten og rykket med det innpå sønn og far Yngve og Asbjørn Lønmo som ligger i têt på SEILmagasinet shorthanded-ranking.

Publisert Sist oppdatert

Mye kan tyde på at Børre Søraas-Sæther fra Nesodden Seilforening har alvorlige hensikter i år, for allerede neste helg skal han i ilden igjen etter at han vant sin klasse i Skagen Trøsten. Da vil han ta turen over fjellet for å delta i Vestlandets store shorthanded-regatta, Seilmakeren Doublehanded. I Skagen Trøsten seilte han Express. Det samme vil han gjøre i Askøy Seilforenings regatta neste helg.

Søraas-Sæther ligger nå på 3. plass på rankingen, og han er et kjent navn der. Han har vært ranket blant de 20 beste i en årrekke, men har i år et bedre utgangspunkt enn noensinne for å nå den desiderte toppen. Alf Magne Andersen, tidligere leder av Nesodden Seilforening og «Årets shorthanded-seiler i 2018», rykket opp fra 12. og inn på 8. plass etter seieren i Skagen Trøsten.

Nå slapp imidlertid ikke Yngve og Asbjørn Lønmo fra Hurum, som er nummer en og to på rankingen, konkurrentene sine altfor tett innpå seg. De ble nummer to i den samme klassen som Søraas-Sæther/Andersen vant, og de har fortsatt en komfortabel ledelse. Spesielt Yngve i tet, som har 300 poengs forsprang på faren Asbjørn. Han er imidlertid mer utsatt, for nå er Børre Søraas-Sæther kun 43,2 poeng bak ham.

Blant de 25 beste på rankinglisten resulterte Skagen Trøsten kun i mindre rokkeringer i rekkefølgen, mens det var større bevegelser bakover i rekkene.

Dette er de nye seilerne som har rykket inn blant de henholdsvis 25, 50 og 100 beste etter Skagen Trøsten, Huftarøy Rundt, Stord Shorthanded og Arsgrunnen Shorthanded, som er de fire poenggivende regattaene som er med på årets første oppdatering av SEILmagasinet Shorthanded-ranking.

Topp 25

 • Marius Løken, Røyken – opp fra 27. til 22. plass

Topp 50

 • Martin Moe, KNS (76.-> 32. plass)
 • Kyrre Laugerud Moe, Ullern (76.-> 32. plass)
 • Per Sortedal, Brevik (168.-> 44. plass)
 • Truls Haug, Soon (85.-> 48. plass)
 • Eira Naustvik, Asker (54.->49. plass)

Topp 100

 • Gordon Wright, Askøy (102.->65. plass)
 • Sindre Bakke, Bundefjorden (127.-> 68. plass)
 • Bjørn E. Børresen, Bærum (125.->72. plass)
 • Tore Kandahl, Asker (136.->75. plass)
 • Eivind Tysse, Hardanger (103.-> 78. plass)
 • Rune Andersen, Drøbaksund (130.–>80. plass)
 • Harald Klæboe, Drøbaksund (101.-> 80. plass)
 • Jan-Helge Furnesvik, Røyken (123.-> 84. plass)
 • Per Aga, Os (110.-> 86. plass)
 • Terje Rise, Seilforeningen 1928 (107.-> 88. plass)
 • Frank Sandberg, KNS (106.-> 90. plass)
 • Eric Askman, Frognerkilen (180.-> 94. plass)
 • Ragnar Andreassen, Bundefjorden (148.-> 97. plass)
 • Terje Klyve, Os (113.-> 98. plass)
 • Ole Fredrik Melleby, Asker (373.-> 100. plass)

Anette Melsom Myhre fortsatt beste kvinne

Anette Melsom Myhre fra Oslofjorden Seilklubb, som ble «Årets Shorthanded-seiler» i 2020, er fortsatt best av de kvinnelige seilerne med sin 8. plass totalt. Bak henne, på 17. plass, følger Christine Walder fra Bærum, som deltok i Færder Trøsten, men som denne gangen måtte seile poengløs hjem sammen med faren Harald Walder.

Bente Vikenes fra Asker er tredje best av damene på SEILmagasinet shorhanded-ranking med en 18. plass totalt. Eira Naustvik fra Asker er den av damene som har tatt mest for seg av poeng i årets første regattaer, etter å ha blitt nummer 4 i singlehanded-klassen på den mellomste banen i Skagen Trøsten. Hun er nå 5. best. Foran seg har hun Elise Lehre fra Frognerkilen.

Se hele rankinglisten

Årets shorthanded-seiler i tidlig stadium

Listen over kandidatene til å bli «Årets shorthanded-seiler 2021» bærer preg av å være på et tidlig stadium. Skagen Trøsten er den regattaen hittil i år som har gitt flest poeng, og shorthanded-klassen for de største båtene på det mellomste banealternativet var den klassen som samlet flest deltagere. Hele 27 båter stilte til start, og seieren i denne klassen ga følgelig også ledelse på «Årets shorthanded-seiler»-listen, der årets fire beste resultater for hver enkelt seiler til slutt teller.

Per Sortedal og Frode Johansen fra Brevik vant denne klassen og ligger følgelig også øverst på listen over årets beste shorthanded-seilere. Far og sønn; Martin Moe (KNS) og Kyrre Laugerud Moe (Ullern), som ble nummer to i klassen, følger deretter. 145 seilere har etter årets fire første regattaer plukket rankingpoeng.

Se hele «Årets shorthanded-seiler 2021».

Beste Sun Fast-seiler

Årets nyhet i rankingsammenheng er at Heitmann Marin har satt opp en egen premie til beste seiler som har scoret rankingpoeng i år i en Sun Fast-modell, «Heitmann Marin Sun Fast Challenge 2021». Den listen toppes etter første oppdatering av brødrene Erik (Frognerkilen) og Andreas Lawson (Bærum) etter at de ble nummer tre i Skagen Trøsten. Rett bak dem følger Sigmund Andre Hertzberg (Oslofjorden) og Tim Sandberg (Tønsberg).

Se hele «Heitmann Marin Sun Fast Challenge 2021»

Nå følger Vestlandets store regatta

Neste shorthanded-regatta som står på planen, er Seilmakeren Doublehanded med start 21. mai. Det er Vestlandets første shorthanded-regatta, og det er også den regattaen med høyest faktor. Det betyr at det er mange rankingpoeng å hente i denne regattaen – noe som innledningsvis nevnt Børre Søraas-Sæther fra Nesodden har merket seg. Han og makkeren Olav Mork Bjørnås er påmeldt, men de blir imidlertid ikke de eneste langveisfarende. Også Pål og Valborg Stiansen fra Asker er blant de hittil 34 påmeldte båtene i regattaen.

Parallelt med Seilmakeren Doublehanded skulle nordlendingene ha vært i aksjon 21. mai, men den regattaen er avlyst. 28. mai står så Oslofjorden Rundt for tur, og deretter Hjeltefjorden Shorthanded (30.5).

Forhåpentlig kommer også Bærum Seilforenings mandagsserie, Maritim Oslofjorden Shorthanded, i gang 25. mai etter at den første seilasen 10. mai ble korona-utsatt. Etter at en hel nasjon det siste døgnet har bejublet den alternative 17. mai-feiringens mange smittesikre båtkortesjer rundt om i landet, skal det vel gode argumenter til for ikke å kunne arrangere shorthanded-regattaer som foregår etter nøyaktig det samme prinsippet:

Alle deltagerne kommer ut fra hver sin isolerte bås/bøye i hver sin havn og har ingen kontakt ute på sjøen mens regattaen pågår – før de atter returnerer til havnen sin uten å ha hatt kontakt med med noen andre.