VINTERDVALE: På tide å bemanne båtene og komme seg ut på regattabanen?

Har shorthanded-seilerne våknet fra vinterdvalen?

Årets første shorthanded-regattaer er bare en drøy uke unna, men foreløpig er kun en håndfull seilere påmeldt.

Publisert Sist oppdatert

Oversikten over årets tellende regattaer på SEILmagasinet shorthanded-ranking er nå klar, og neste helg (7. og 8. mai) braker det løs med de tre første regattaene – i Indre Oslofjord, i Østfold og i Rogaland. Skjønt, braker og braker – så langt er det ingen påmeldte til to av regattaene, mens det i den tredje kun er fire påmeldte….

Det kan virke som om shorthanded-seilerne ikke helt har våknet opp fra vinterdvalen ennå….

Regattaene det er snakk om, er Drøbaksund Seilforenings Isbryter’n og Hvaler Rundt i regi av Sarpsborg Seilforening. Foreløpig – en drøy uke i forkant – er deltagerlisten tom i disse to regattaene. Arsgrunnen Shorthanded, som Seilforeningen 1928 arrangerer, har fire påmeldte lag i doublehanded-klassen. Rankingreglene krever at minst seks båter starter for at regattaen skal kunne gi poeng.

Litt bedre, men ennå lite for en regatta som ventelig vil samle flere titalls deltagere, er det for Oslofjorden Rundt. Seks påmeldte er det så langt i shorthanded-klassen i Asker Seilforenings tradisjonsrike regatta. En årsak til det labre deltagerantallet må nok delvis tilskrives arrangøren selv, som ganske nylig åpnet påmeldingen til regattaen.

40 poenggivende regattaer i 2022

SEILmagasinet shorthanded-ranking omfatter i år hele 40 regattaer over hele landet. De er ulikt vektet, alt etter hva slags type regatta det er og hvor stor deltagelse regattaen historisk har hatt. Reglene for rankingen bestemmer hvordan vektingen justeres.

STARTEN: Shorthanded-seilingen i Norge startet med Watski Skagerrak TwoStar i 2004.

Pioner-regattaene Raymarine TwoStar og Seilmakeren Doublehanded, som shorthanded-seilingen i Norge startet med, er de to regattaene som er vektet aller høyest og som derved også kan gi seilerne potensielt høyest mulig poengscore. De to har vekttall 1,50. Dette er lange regattaer med god deltagelse. To regattaer har vekttall 1,25. Det er Shetland Race og shorthanded-NM.

Vekttall 1,0 er det fem regattaer som har: Skagen Race, Nordland Offshore Race, Færderseilasen, Hankø OneStar og Bergen Singlehanded. I tillegg regnes alle norske resultater i store utenlandske shorthanded-regattaer med på rankingen med vekttall 1,00. Eksempler på det er Bohusracet i Sverige, Silverrudder i Danmark, TwoStar i Sverige og for eksempel årets EM i shorthanded-seiling på Gotland.

Skagen Race og Nordland Offshore Race er først ut av årets mest poenggivende regattaer. Deretter følger Seilmakeren Doublehanded og Færderseilasen. Skagen Race har så langt flest påmeldte med 31 shorthanded-båter. Seilmakeren Doublehanded har 21, mens Færderseilasen har overraskende få. Kun 10 båter er så langt påmeldt i doublehanded-klassen og to i singlehanded-klassen. Nordland Offshore Race kan foreløpig skilte med ni påmeldte båter.

Kontinuerlig ranking-oppdatering

SEILmagasinet vil komme med oppdateringer av shorthanded-rankingen gjennom hele seilsesongen inntil sesongen er avsluttet i september. Rankingen er en kontinuerlig prosess der nye resultater legges til og gamle faller ut. Poengene man kaprer i år teller hundre prosent, mens poengene man fikk i 2021 i år kun har 75 prosent av sin opprinnelige verdi. 2020-resultatene teller 50 prosent og poengene man oppnådde i 2019, har nå kun 25 prosents verdi.

TOPP: Yngve og Asbjørn Lønmo leder shorthanded-rankingen ved inngangen til sesongen.

Rankinglisten slik den ser ut før sesongen 2022 starter, finner du på SEILmagasinets rankingside.

Det foreligger også en foreningsranking som jevnlig oppdateres. For at en forening skal få komme inn på denne rankingen, kreves det at foreningen har minst seks seilere som har oppnådd rankingpoeng, og det er de seks seilerne fra en forening som til enhver tid har mest poeng, som utgjør foreningens lag.

Det gjelder med andre ord å mobilisere nok seilere for at foreningen din skal kunne komme inn på denne listen.

Før sesongstart ser foreningsrankingen slik ut.

Årets shorthanded-seiler 2022

Etter endt sesong kåres Årets shorthanded-seiler 2022. Denne utregningen baserer seg på hver enkelt seilers fire mest poengivende resultater oppnådd i sesongen 2022. Tilsvarende kåres Årets Shorthanded-forening der de seks beste fra en forening på denne listen utgjør en forenings lag. Og som for rankingen – for å komme inn på listen må det være seks seilere fra en og samme forening.