PÅ TOPP: Anette Melsom Myhre leder suverent i konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler.
PÅ TOPP: Anette Melsom Myhre leder suverent i konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler.

Hun er suveren i årets shorthanded-sesong

Anette Melsom Myhre har vært suveren i årets shorthanded-sesong og leder klart i konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler 2020. Nå kan shorthanded-utfordringer i utlandet vente.

Publisert Sist oppdatert

For Anette Melsom Myhre fra Oslofjorden Seilklubb har shorthanded-seiling i år vært et alternativ til annen seiling i år. I 2019 markerte hun seg ved å seile den nyetablerte seilforeningen, Oslofjorden Seilklubb, som hun selv også er leder av, fra 1. divisjon og opp i eliteserien i seilsportsligaen. I år var planen å hevde seg i eliteserien, men så kom koronaviruset og spolerte sesongen for den typen seiling.

– I en sesong hvor konkurranseseiling er begrenset til færre seilere om bord, har Morten Christensen, Magnus Hedemark og jeg funnet mye moro i shorthanded-seiling. Jeg synes det er en fantastisk gren av seilsporten hvor team, forberedelser, teknikk, fysikk og utstyr løftes til et nytt nivå, sier Anette Melsom Myhre.

Ved siden av å være en dyktig seiler, er Anette også lidenskapelig opptatt av seiling og de utfordringer sporten har å by på. I fjor prøvde hun seg i NM i Killing sammen med Magnus – og vant. Hun prøvde seg også i NM-et i Grimstadjolle-klassen, der hun ble nummer fire sammen med Jørgen Fremstad. Fra før av er hun en svært habil Snipe-seiler. Sammen med Janett Krefting har hun vunnet internasjonale mesterskapsmedaljer i den klassen.

Nå vil hun forsøke seg videre innen shorthanded-seiling.

I HOLLÆNDER’N: Anette Melsom Myhre og Morten Christensen viser hva de kan i Hollænderseilasen.

Slik som i de andre båtklassene jeg seiler, er det alltid gøy å teste seg i internasjonale konkurranser. Shorthanded-EM, som arrangeres i disse dager, hadde det vært fantastisk gøy å være med på, men på grunn av covid-19 ble det dessverre ikke mulig i år. Derfor ser vi nå på muligheten for å seile andre tilsvarende konkurranser i 2021, forteller hun.

Hun og makker Morten Christensen er nå på jakt etter egnet båt til en slik satsing.

Klart i têt – men ikke sikker

I det hjemlige shorthanded-miljøet har Anette Melsom Myhre på rekordtid føket helt til topps. Hun leder konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler 2020, og selv om det fortsatt er teoretisk mulig for andre å slå henne, skal det mye til om noen virkelig gjør det. Hun leder med nesten 152 poeng på fjorårets shorthanded-seiler, Yngve Lønmo fra Hurum. Anette har til nå oppnådd 508,68 poeng for sine fire beste resultater i år, og så vidt vites har få – om noen – vunnet tittelen med en så høy poengsum noen gang tidligere.

Poengsummen hennes er satt sammen slik:

 • 1. plass i Rustad Sails TwoStar - 199,65 poeng
 • 1. plass i Færderseilasen – 137,50 poeng
 • 3. plass i Hollænderseilasen – 111,13 poeng
 • 1. plass i Asker Rundt – 60,50 poeng

Anette kan forhøye poengsummen sin ytterligere om hun i en av de gjenstående regattaene seiler inn til en plassering som gir mer poeng enn hennes dårligste: 60,50 poeng.

Yngve Lønmo er nærmest

Yngve Lønmo er nærmeste utfordrer med 357,12 poeng. Sammensetningen hans er slik:

 • 1. plass i Færderseilasen – 123,00 poeng
 • 3. plass i Hollænderseilasen – 106,75 poeng
 • 1. plass i Oslofjorden Rundt – 65,00 poeng
 • 7. plass i Rustad Sails TwoStar – 62,37 poeng

Han må med andre ord forbedre sine to dårligste resultater om han skal ha en sjanse til å nærme seg Anette Melsom Myhre.

De to farligste

Selv om Yngve Lønmo på papiret er nærmest Anette, er det i realiteten brødrene Øyvind og Morten Knudsen fra Moss som er Anettes største trusler i kampen om shorthanded-tittelen. De har kun seilt tre regattaer i år, og poengsummen de har for sine to beste resultater, kan de nesten matche Anette Melsom Myhres to beste. Brødrenes 334,05 poeng er satt sammen slik:

 • 1. plass i Rustad Sails TwoStar – 207,90 poeng
 • 2. plass i Hollænderseilasen – 120,00 poeng
 • 12. plass i Færderseilasen – 6,15 poeng

Ved å forbedre Færderseilas-resultatet og få et godt resultat til, kan de teoretisk ta igjen Anette. Øyvind er påmeldt til kommende helgs Zhik OneStar og begge til shorthanded-NM. Begge regattaene har vekttall 1,0 – og med god deltagelse i begge regattaene kan gode resultater gi høye poengsummer.

Øyvind kan med andre ord ta igjen Anette.

Av sine egne man skal ha det

En annen som faktisk også kan slå Anette Melsom Myhre, er hennes egen makker, Morten Christensen. Han har kun seilt to regattaer, begge med Anette, og det er hennes to beste resultater som han også var delaktig i; seieren i TwoStar og 3. plassen i Hollænder’n.

Til helgen er Morten påmeldt til Zhik OneStar i X-41-en de to vanligvis seiler sammen i, og dersom Morten seiler inn til en plassering som gir mer poeng enn Anettes 3. beste resultat, 111,13 poeng – og de to sammen forbedrer poengsummen 60,50 i årets shorthanded-NM (som de dog foreløpig ikke er påmeldt til), vil det faktisk være Morten Christensen som blir Årets Shorthanded-seiler!

Med andre ord – shorthanded-sesongen er langt fra over og avgjort. Det gjenstår ennå mye moro!

Her er listen over Årets shorthanded-seilere oppdatert etter Hollænderseilasen og Askeladden.

Høyt nivå blant damene

339 seilere har til nå kapret shorthanded-poeng til nå. Nest beste kvinnelige seiler etter Anette er Bente Vikenes fra Asker – tett fulgt av Elise Lehre fra Frognerkilen. Alle er blant de 15 beste totalt, og så mange damer på så høyt nivå har ikke listen inneholdt tidligere. Christine Walder, årets beste kvinnelige shorthanded-seiler i 2019, følger på 4. plass. Hun er nummer 30 totalt.