TOPP: Yngve og Asbjørn Lønmo ble norgesmestre i shorthanded i september.
TOPP: Yngve og Asbjørn Lønmo ble norgesmestre i shorthanded i september.

Poengmaskinene fra Hurum

Det er to måter å score mye poeng på i SEILmagasinet shorthanded-ranking: Å delta ofte eller få gode resultater. Yngve og Asbjørn Lønmo gjør begge deler og bare øker og øker ledelsen de har.

Publisert Sist oppdatert

I helgen vant de sin første NM-seier, og de innkasserte med den nok en god slump med ranking-poeng. Yngve og Asbjørn er også blant de av shorthanded-seilerne som har deltatt i flest regattaer. Hele åtte regattaer har de tatt poeng i og sesongen er ennå ikke slutt. Til helgen stiller Yngve til start i Zhik OneStar og helgen etter er far og sønn Lønmo klare til å forsvare Hurums ære på hjemmebane i regattaen Sætrekruset.

– Ja, Norges to beste shorthanded-seilere kommer fra Hurum Seilforening, og nå vil de måle krefter med lokale seilere på hjemmebane i Sætrekruset, sier Marte Lohne Ruud i Hurum Seilforening, som håper på stor deltagelse og mange utfordrere til de to mestrene.

På SEILmagasinet shorthanded-ranking leder Yngve nå med 338 poeng på faren sin, Asbjørn, og som soloseiler i Zhik OneStar kan poeng-ledelsen økes ytterligere etter helgens regatta. Avstanden ned til beste seiler utenom Lønmo-familien, Harald Walder fra Bærum, er nå på hele 502 poeng.

Selv om Yngve og Asbjørn Lønmo har seilt fra det ene gode resultatet til det neste, smakte den første NM-seieren ekstra godt.

– Vi har vunnet mye, men dette var vårt første NM-gull. Vi er litt stolte, og det er gøy at det skulle skje i år som vi har 30-årsjubileum. Vi har seilt sammen i 30 år i år, forteller de til Røyken og Hurum Avis.

NORGESMESTRE: Lønmo har vunnet mye, men aldri NM-gull.
NORGESMESTRE: Lønmo har vunnet mye, men aldri NM-gull.

NM ga små endringer

Bak de tre i têt har Øyvind Knudsen fra Moss rykket opp fra 5. til 4. plass etter NM-helgen. Han tok plassen til Børre Søraas-Sæther fra Nesodden, som nå er nummer 5. Thomas Robberstad fra Stavanger, som har toppet rankinglisten for noen år siden, er atter tilbake blant de ti beste.

Selskapet bestående av de 25 beste på rankinglisten fikk etter helgen besøk av et nytt par. Ole Aabel og Bente Vikenes fra Asker vippet seg så vidt innenfor; fra en delt 26. plass rykket de opp til en delt 24. plass. For øvrig består de 25 beste av «de samme gamle».

Heller ikke blant de 50 beste bød NM og Askeladden, som ble arrangert i regi av Os Seilforening i helgen, på de store endringene. Der ble det også bare gitt rom for én ny besøkende: Carl Hjalmar Knap fra Asker rykket opp fra en 52. til en 43. plass.

Blant de 100 beste ble det gjort plass til seks nye seilere:

Calle Andersen fra Asker og Espen Guttormsen fra Soon, som ble norgesmestere i den store shorthanded-klassen, rykket opp til 62. og 69. plass fra henholdsvis 185. og 192. plass. Gordon Wright fra Askøy, som vant Askeladden, avanserte fra 101. til 72. plass. NM-innsatsen til 49er-seiler Tomas Mathisen fra Risør gjorde også sitt til at han nå er inne blant de 100 beste shorthanded-seilerne: Fra 102. plass til 89. plass. Sølvmedaljør i NM og tidligere norgesmester i shorthanded-seiling, Halvor Schøyen fra Tønsberg, er nå nummer 93 etter å ha vært nummer 190 før helgen.

BEST: Christine Walder er beste kvinne på rankingen.
BEST: Christine Walder er beste kvinne på rankingen.

Christine Walder øker

Med 6. plass i NM styrket Christine Walder fra Bærum sin poengsum som beste kvinne på shorthanded-rankingen. Posisjonen hun hadde før NM er imidlertid den samme, nemlig en 15. plass. Bente Vikenes er nest best på 24. plass og poengdifferansen de to imellom er for Christines del bekvemmelige 204 poeng. Fjorårets beste kvinnelige seiler som i år har tatt seg mamma-fri fra seilingen, Anette Melsom Myhre fra Oslofjorden, holder fortsatt stillingen som den tredje beste kvinnelige seileren på totalt en 28. plass.

Bak henne rykker imidlertid to seilere stadig innpå: Elise Lehre fra Frognerkilen er nå nummer 34 og Gina Lillemork Nilsen fra Drøbaksund nummer 47.

Se hele rankinglisten

Bærum holder koken

Seilerne fra Bærum Seilforening holder fortsatt et godt grep om posisjonen som beste shorthanded-forening på rankingen. Hver enkelt seilforenings til enhver tid seks beste seilere på rankingen utgjør foreningslagene i denne rangeringen, og for i det hele tatt å komme på listen, må foreningene ha minst seks poengscorende seilere. Tre seilforeninger mangler nå kun én seiler for å komme med på den listen.

268 poeng skiller nå Bærum og Hurum Seilforening på 1. og 2. plass. Det betød at takket være Yngve og Asbjørn Lønmos solide NM-innsats i helgen, så krympet dette forspranget med 86 poeng. Til helgens Zhik OneStar har Bærum med syv seilere og Hurum tre, men med påfølgende regatta på hjemmebane (Sætrekruset) med mange lokale seilere som kan score poeng, skal ikke Bærum-seilerne føle seg helt trygge på at de vil beholde ledelsen sesongen ut.

På tredjeplass følger Nesodden Seilforening, men med hele 572 poeng opp til Hurum tyder mye på at kampen om de to gjeveste posisjonene ved sesongslutt vil stå mellom Bærum og Hurum. Nesoddingene skal imidlertid ikke føle seg trygge på sin plass, for bak og med relativt små poengdifferanser truer foreninger som Oslofjorden Seilklubb, Asker, Moss og Tønsberg. En av disse, Nesodden inklusive, vil inneha 3. plassen når sesongen er slutt. Hvor mange regattaer foreningens seilere deltar i og resultatene de får vil avgjøre hvem det blir.

I Zhik OneStar har Asker mønstret hele syv seilere, mens Nesodden, Moss og Tønsberg bare er representert med én seiler hver. Oslofjorden har ingen, så mye tyder på at Asker Seilforening blir største favoritt til å inneha 3. plassen etter kommende helgs Zhik OneStar.

Se hele foreningsrankingen