SEILMAGASINET SHORTHANDED-RANKING

I TET: Thomas Robberstad og Pål Haugen lå i tet under hele SPZ Seilmakeren Doublehanded i sin Swan 45.
I TET: Thomas Robberstad og Pål Haugen lå i tet under hele SPZ Seilmakeren Doublehanded i sin Swan 45.

Poengplukkerne slo til

To av de fremste poengplukkerne i SEILmagasinet Shorthanded-ranking slo til og skaffet seg en solid fangst i SPZ Seilmakeren Doublehanded.

Publisert Sist oppdatert

Fint vær og stort sett godt med vind ga en utgave av SPZ Seilmakeren Doublehanded som de fleste deltagerne vil tenke tilbake på med fornøyelse og glede. Spesielt vil nok Thomas Robberstad fra Stavanger og Harald Matland fra Nordhordland huske årets regatta ekstra godt. De vant hver sin klasse, noe som har ført dem høyt oppover på SEILmagasinet Shorthanded-ranking.

Thomas Robberstad hadde sågar overtatt ledelsen på rankingen, hadde ikke Yngve Lønmo fra Hurum deltatt i og vunnet Oslofjorden Rundt samtidig som Robberstad seilte opp og ned langs kysten av Vestlandet. Etter helgens regattaer er det derfor fortsatt slik at Lønmo topper rankinglisten.

Det vanskelige valget igjen – ut i havet eller innenskjærs?

Harald Matland, som har fullført nesten samtlige utgaver av Seilmakeren Doublehanded som har vært arrangert, seilte sammen med sin faste makker, Torkjell Tolo fra Hardanger, og de seilte en overbevisende regatta i klassen for de minste båtene. De kjempet lenge med Bjørn Rundhovde og Arne Øi  fra Nordhordland, som ledet brorparten av den friske lensen sørover, men Matland og Tolo seilte sakte, men sikkert ifra på vei nordover på bidevind i løyende vind. I mål var de over tre kvarter før neste båt på resultatlisten på korrigert tid, og det var da ikke lenger Rundhovde og Øi som var nærmest dem, men Frode Tveranger Haugland og Tor Lohne fra Askøy. 

På kryssen nordover valgte noen å gå ut i havet mens de øvrige gikk innenskjærs. Til å begynne med så det indre sporet ut til å være lønnsomt, men mot slutten av kryssen til mål profiterte båtene ute i havet på å ha friskere vind og mer rom rundt seg. Willy Forland fra Ran og Torvald Fossestøl lå relativt beskjedent an etter lensen i den mellomste klassen, men de valgte å gå utenskjærs, og det ga dem seieren til slutt foran Pål Holst og Pål Njølstad fra Bergen. De to beste båtene i denne klassen var Elan 37, mens Matland/Tolo seilte i X-332-en.

I klassen for de største båtene ble det en kamp mellom Petter Sørhaug/Stian Soltvedt fra Askøy,  Carl Olav og Carl Johan Wickman fra Bergen og Thomas Robberstad fra Stavanger og Per Haugen fra Oppegård. Robberstad/Haugen seilte i feltets største og raskeste båt, og de lå først i feltet med sin Swan 45 i hele regattaen. Men de lå ikke langt nok foran. I så godt som 90 prosent av regattaen var det Sørhaug/Soltvedt som toppet listen, men i løyende vind mot målgang skjer ofte det at de båtene som kommer tidlig inn, får en fordel.

Og det ble tilfellet. Robberstad/Haugen var i mål tre timer før Sørhaug/Soltvedt, noe som holdt til en klar seier til slutt. Også Wickman-duoen snek seg inn foran de to Askøy-seilerne og ble nummer to.

Gjenopplev og spill av trackingen!

Ta et tilbakeblikk og kikk på alle nyhetssakene som ble publisert under regattaen

Vestlendingene rykker oppover

SPZ Seilmakeren Doublehanded er en viktig regatta i SEILmagasinet Shorthanded-ranking og gir mange poeng. Det har medført at mange av deltagerne i den regattaen har avansert godt på rankinglisten. Thomas Robberstad er nå oppe på 2. plass etter tidligere å ha vært plassert som nummer fem. Nå ligger han rett bak Yngve Lønmo, som fortsatt leder, takket være seieren i Oslofjorden Rundt. Per Haugen har klatret fra 10. til 4. plass.

Resultatene i Seilmakeren Doublehanded sendt ingen seilere inn på topp 10-listen, men Harald Matland er nå nummer 11 og banker kraftig på døren til listen over landets 10 beste shorthanded-seilere.

Blant de 25 beste har det dukket opp fem nye seilere etter helgens regattaer:

 • Pål Øyvind Holst fra Bergen har beveget seg fra 26. til 13. plass
 • Willy Forland, Ran fra 41. til 14. plass
 • Carl Olav Wickman, Bergen fra 27. til 19. plass
 • Matthew Kallenberg, Seilforeningen 1928 fra 32. til 23. plass
 • John Hardie, Milde fra 35. til 24. plass

Blant de 50 beste er følgende fem seilere nye:

 • Pål R. Njølstad, Bergen har rykket opp fra 60. til 26. plass
 • Torkjell Tolo, Hardanger fra 76. til 33. plass
 • Bent Danielsen, Seilforeningen 1928 fra 69. til 42. plass
 • Morten Sola, Stavanger fra 70. til 43. plass
 • Torvald Fossestøl, Bergen fra 275. til 46. plass.

Blant de 100 beste seilerne er det  11 nye navn:

 • Inge Andre Utåker, Bergen har tatt spranget fra 112. til 52. plass
 • Terje Rise, Seilforeningen 1928 fra 131. til 55. plass
 • Kristian Bekkenes, Askøy fra 116. til 56. plass
 • Terje Klyve, Os fra 212. til 58. plass
 • Pål Øyvind Mehammer, Os fra 212. til 58. plass
 • Frode Tveranger Haugland, Askøy fra 199. til 62. plass
 • Stein Håvard Bergstad, Askøy fra 111 til 72. plass
 • Stian Soltvedt, Askøy fra 250. til 85. plass
 • Harald Gjøsæter, Askøy fra 117 til 91. plass
 • Tor Lohne, Askøy fra 395. til 95. plass
 • Finn Espeseth, Askøy fra  184. til 99. plass

Christine Walder i têt

Blant kvinnene på rankinglisten har Christine Walder fra Bærum nå passert Eira Naustvik fra Asker. Sammen med faren Harald ble hun nummer fire i Oslofjorden Rundt, mens Eira ble uplassert. Det ga skifte på toppen.

Nina Rosenlund fra Ran, som var syk og ikke kunne stille til start i Seilmakeren Doublehanded, holder 3. plassen, Anne Gurine Folgerø Gjøsæter fra Askøy er nummer fire. Åse Espeseth, også hun fra Askøy er nummer fem. Begge de to sistnevnte deltok i Seilmakeren Doublehanded.

Se hele rankingen

Nye rankingpoeng venter

De kommende regattaene som er tellende i SEILmagasinet Shorthanded-ranking, er først og fremst Skagen Race om noen dager, som har et stort shorthanded-felt, Huftarøy Rundt der seilerne fra Vestlandet kan styrke posisjonen sin ytterligere på rankingen og Nordland Offshore Race, som er nordlendingenes første regatta i år.