ÅRETS SHORTHANDED-SEILER 2019

UTFORDRERE: Thomas Robberstad og Tor Haugen er utfordrere om tittelen Årets Shorthanded-seiler ? om de stiller opp i årets siste regattaer.
UTFORDRERE: Thomas Robberstad og Tor Haugen er utfordrere om tittelen Årets Shorthanded-seiler ? om de stiller opp i årets siste regattaer.

Spennende finale på shorthanded-sesongen

Det gjenstår to weekender av årets shorthanded-sesong, og det er på ingen måte avgjort hvem som blir Årets Shorthanded-seiler 2019.

Publisert Sist oppdatert

Weekenden som var, tilhørte vestlendingene. Bergen Singlehanded samlet 37 soloseilere som kapret rankingpoeng, og det resulterte i et jump oppover på listen over årets shorthanded-seilere for flere av dem. Yngve Lønmo fra Hurum ligger fortsatt an til å kunne kapre tittelen, og selv om han deltok i Sætrekruset og med seier der forbedret poengsummen sin, ble avstanden til nærmeste utfordrer knappet inn denne helgen. 

Nå leder huringen Lønmo kun med 11,75 poeng på Thomas Robberstad fra Stavanger. Robberstad deltok i Bergen og tok en 3. plass der. Bergen Singlehanded hadde vekttall 1,0, og med 70 poeng han fikk for 3. plassen, reduserte han gapet mellom seg og Lønmo.

PÅ 3. PLASS: Willy Forland ligger på 3. plass når to weekender av shorthanded-sesongen gjenstår.
PÅ 3. PLASS: Willy Forland ligger på 3. plass når to weekender av shorthanded-sesongen gjenstår.

Willy Forland fra Ran ble nummer to i Bergen, og med den plassen rykket han opp på 3. plass sammenlagt over Årets Shorthanded-seilere.

De to vestlendingene skjøv dermed Harald og Christine Walder fra Bærum ned fra 2. plassen de hadde før helgens regattaer. De ligger nå på en delt 4. plass, men Christine seiler stødig mot tittelen som den beste kvinnelige shorthanded-seileren i 2019. Ingen kan true henne.

Ved siden av Sætrekruset og Bergen Singlehanded som nå er kommet inn i ranking-regnskapet, er også utfallet av Bærum Seilforenings SeaSea Doublehanded Serie Oslofjord tatt med i dagens oppdatering. Der vant Morten Lycke og Paul Skrede fra Bærum. Serien har gått over fem mandagsseilaser vår og høst.

Se oppdatert liste over Årets Shorthanded-seilere

To weekender gjenstår 

Det gjenstår nå to shorthanded-weekender. Førstkommende helg går Zhik Skjæløy OneStar av stabelen. Regattaen fra Skjæløy i Østfold har 42 deltagere.

Sesongen avsluttes med NM i Tønsberg og North Sails Nesodden Høstcup om 14 dager. OneStar og NM har vekttall 1,0, mens Nesodden høstcup har 0,75.

Hver enkelt seilers fire beste resultater teller i oppgjøret om å bli Årets Shorthanded-seiler, og alle de beste i toppen har nå fire tellende resultater i poengsummen sin. Det betyr at skal de kunne øke poengsummen, må de forbedre sitt dårligste resultat.

Flere om beinet 

Yngve Lønmos list ligger høyest. Han har 50 poeng som sitt dårligste resultat, hvilket betyr at han må ha en 4. plass eller bedre i Zhik Skjæløy OneStar eller en 2. plass på Nesodden – han er påmeldt begge steder – for å kunne forbedre poengsummen sin.

For de to vestlendingene på 2. og 3. plass er forholdet det at det ikke er flere regattaer igjen i vest som kan gi dem poeng der. De må følgelig ta turen til Østlandet dersom de skal kunne ta opp kampen mot Lønmo om shorthanded-tittelen. 

Thomas Robberstad har deltatt i flere regattaer på Østlandet tidligere i år sammen med makkeren Per Haugen fra Oppegård, og dersom de for eksempel stiller i shorthanded-NM og vinner der, vil Robberstad, som har 40 poeng som dårligste resultat, forbedre poengsummen sin med 60 poeng. Det betyr igjen at om så skulle skje, må Yngve Lønmo vinne sin klasse til helgen på Skjæløy, dersom han skal kunne forsvare plassen sin på topp. Skulle dette scenariet slå til at Robberstad vinner NM og Lønmo vinner OneStar, ender Lønmo på topp med 1,75 poengs margin på Robberstad!

Det sier noe om hvor close dette er.

Harald Walder kan også være en utfordrer til topplasseringen om han vinner sin klasse på Skjæløy, og det går slik at Lønmo mislykkes i å forbedre poengsummen sin i både OneStar og på Nesodden.

Skulle Willy Forland bestemme seg for å delta i NM, vil også han, med bare 25 poeng som sitt svakeste resultat som kan forbedres, være en trussel for Yngve Lønmo. Det samme kan sies om Pål Øyvind Holst fra Bergen på 8. plass per i dag. Han kan også teoretisk slå Yngve Lønmo.

Og for å bla ytterligere i teoriens sider: Per Haugen på 12. plass har kun to resultater i sin poengsum, hvilket betyr at om han stiller både i Zhik Skjæløy OneStar og i NM eller på Nesodden og gjør det bra, vil også han kunne slå alle de andre og gå til topps.

Shorthanded-sesongen er på ingen måte slutt – det vil bli spenning til det siste.

Uheldig kollisjon 

Mange har beklaget at årets NM er lagt samtidig med den tradisjonelle sesongavslutningen på Nesodden, og slik påmeldingene ser ut per i dag, er det et faktum at kollisjonen svekker begge arrangementenes deltagelse.

Til NM i Tønsberg er det per i dag påmeldt kun åtte båter. Shorthanded-klassen på Nesodden teller samme antall. 

Med kun åtte lag i NM i Tønsberg, vil det ikke bli utdelt NM-medaljer. NM-reglene krever at det må starte minst 10 lag for at NM-et skal bli offisielt. Det holder ikke alene at mesterskapet er forhåndskvalifisert ved at det har deltatt over 20 båter i to av de siste tre års NM. Det absolutte minimumantallet er 10 båter.

Oppdatert ranking

SEILmagasinet Shorthanded-ranking er også oppdatert etter helgens regattaer. Der er det ingen som truer Yngve Lønmo, som har over 200 poengs forsprang på den samme Thomas Robberstad. Børre Søraas-Sæther innehar 3. plassen på shorthanded-rankingen, der seilernes resultater i de fire siste årene er tellende.