ZORRO: Thomas Robberstad har seilt inn mange rankingpoeng med sin Swan 45.
ZORRO: Thomas Robberstad har seilt inn mange rankingpoeng med sin Swan 45.

Thomas Robberstad er best i vest og nord

Thomas Robberstad er beste seiler vest og nord for Lindesnes – både når det gjelder årets shorthanded-resultater og på den løpende rankinglisten.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke akkurat noe nytt at Thomas Robberstad befinner seg på toppen der. Han har seilt mye og godt lenge – både i regattaer på Vestlandet, men også i Øst-Norge. På rankingen leder han med drøye 187 poeng på Harald Matland fra Nordhordland, hvilket nok vil bety at Robberstad vil kunne overvintre på toppen av ranking av vest- og nordlendinger. Det er neppe nok poeng å hente i de resterende regattaene til at Harald Matland og Willy Forland fra Ran på tredjeplass kan ta ham igjen.

Se se den nord/vest-norske rankinglisten

Når det gjelder konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler fra nord og vest, skal Thomas Robberstad imidlertid ikke føle seg helt trygg. For som en av få vestlendinger stiller Willy Forland i shorthanded-NM sammen med Torvald Fossestøl fra Bergen, og et godt resultat der kan gi en god slump poeng til dem.

Robberstad har poengsummen 289,10 poeng mot Forlands 216,00. Harald Matland ligger imellom de to, men skal ikke delta i NM. Dermed betyr det at en eventuell kamp om Vest/Nord-tittelen for året 2020, vil stå mellom Robberstad og Forland.

Poengsummene de har er sammensatt slik (årets fire beste resultater teller):

Thomas Robberstad

  • 159,72 poeng – 2. plass i Rustad Sails TwoStar
  • 79,38 poeng – 5. plass i Hollænderseilasen
  • 50,00 poeng – 1. plass i Arsgrunnen Singlehanded

Willy Forland

  • 100,00 poeng - 1. plass i Pantaenius Shetland Race
  • 48,00 poeng – 4. plass i Høcom Bergen Singlehanded
  • 40,00 poeng – 1. plass i Askeladden
  • 28,00 poeng – 2. plass i Stord Rundt

For å passere Thomas Robberstad må Willy Forland forbedre sin poengsum med mer enn 73,10 poeng. Det blir ingen enkel oppgave, for en 1. plass i NM, som har faktor 1,0 vil gi ham netto 72 poeng (100 poeng minus hans nåværende 28 som strykes) – og det holder akkurat ikke. Men – shorthanded-NM teller i skrivende stund hele 66 lag – og det vil bety to store klasser som vil gi høyere poengsummer. En 1. plass med 30. startende vil eksempelvis gi 130 poeng, og en annenplass vil gi 104 poeng. Med så god deltagelse vil også en annenplass i NM bringe Willy Forland forbi Thomas Robberstad som ikke er NM-deltager.

Totalbildet er imidlertid litt mer komplisert enn som så. Årets siste regatta på Vestlandet går parallelt med NM 19. og 20. september, nemlig Gandsfjord Shorthanded Weekend. Der kan både Robberstad og Matland ta poeng som gjør at de likevel vil kunne holde Willy Forland bak seg dersom han skulle klare å seile seg til en NM-medalje.

Se listen over Årets vest/nord-norske shorthanded-seiler

Stavanger og Bergen på topp

Medlemmene i Thomas Robberstads forening, Stavanger, har til nå i år sanket flest poeng blant seilerne i vest og nord. Stavanger leder knapt på Bergens Seilforening og Ran Seilforening. deretter er det et lite hopp ned til Os Seilforening.

Se hele listen over Årets shorthanded-foreninger i vest og nord.

Beste forening på SEILmagasinet shorthanded-ranking er imildertid Bergens Seilforening som ligger snaue 200 poeng foran Stavanger Seilforening. Deretter kommer Ran Seilforning på tredjeplass.

Se hele foreningslisten for vest og nord på shorthanded-rankingen