TOPP 10: Willy Forland fra Ran Seilforening vant sin klasse i Seilmakeren Doublehanded og er nå nummer 8 på SEILmagasinet shorthanded-ranking.
TOPP 10: Willy Forland fra Ran Seilforening vant sin klasse i Seilmakeren Doublehanded og er nå nummer 8 på SEILmagasinet shorthanded-ranking.

Vestlandet rykker frem

Etter seire i hver sin klasse i Seilmakeren Doublehanded er både Harald Matland og Willy Forland nå godt inne på topp 10-listen på SEILmagasinet shorthanded-ranking.

Publisert Sist oppdatert

Som en av årets to viktigste shorthanded-regattaer – TwoStar i Fredrikstad er den andre – vanket det mye poeng å hente i helgens Seilmakeren Doublehanded, og to av dem som forsynte seg mest av potten i den lette vinden, var Harald Matland fra Nordhordland Seilforening og Willy Forland fra Ran. De vant hver sin klasse og gjorde med det et byks inn på topp 10-listen på rankingen på henholdsvis 7. og 8. plass. De tos respektive makkere, Tokjel Tolo fra Hardanger og Kåre Forland fra Ran, avanserte også solid på rankingen.

HARALD MATLAND: Opp til 7. plass etter innsatsen i Seilmakeren Doublehanded.
HARALD MATLAND: Opp til 7. plass etter innsatsen i Seilmakeren Doublehanded.

En annen som forbedret seg helt i toppen av rankingen, var Børre Søraas-Sæther fra Nesodden, som sammen med Olav Mørk Søraas hadde tatt med seg seilsekkene sine over fjellet og lånt en Express der. De ble nummer to i klassen for de minste båtene, og Børre er nå helt oppe på 2. plass på SEILmagasinet shorthanded-ranking. Nå er de to tilbake på Østlandet og klare for Oslofjorden Rundt kommende fredag og lørdag. Der det vanker det enda flere rankingpoeng de kan forsyne seg av. Asker Seilforening fikk grønt lys i dag til å arrangere regattaen, og 55 båter er til nå påmeldt.

– Ekstraordinære tider krever ekstraordinære avgjørelser, så vi har utsatt påmeldingsfristen til kl 18 i kveld, sier Silje Brathagen With i storbåtkomiteen til Asker Seilforening.

Duell i X-35

Den tredje og største klassen i Seilmakeren Doublehanded ble vunnet av Petter Sørhaug og Stian Soltvedt fra arrangørforeningen Askøy. De vant etter en durabelig duell med Sigurd Boasson og Rune Wiong fra Ran. Begge lagene seilte X-35 og de hadde nærkontakt under hele regattaen.

Seilmakeren Doublehanded foregikk i svært lett vind, og regattasjef Thorbjørn Halvorsen måtte trekke båtene fra den planlagte starten i Hauglandsosen og helt ut til Marsteinen fyr for å finne vind nok til å starte båtene.

VED MARSTEINEN: Startlinjen måtte trekkes helt ut til Marsteinen fyr for at man skulle finne nok vind.
VED MARSTEINEN: Startlinjen måtte trekkes helt ut til Marsteinen fyr for at man skulle finne nok vind.

– Ved hjelp av kommunikasjon i alle mulige kanaler og samarbeidsvillige seilere fikk vi alle med i samlet flokk helt ut dit, forteller regattasjefen, som hadde gjort følgende avtale med seilerne:

– Når jeg nå har funnet vind til dere, må dere være greie i starten og ikke tjuvstarte!

– Og det var de, forteller han.

Trackere lettet jobben

Den lette vinden gjorde seilasen til en krevende konsentrasjons- og utholdenhetsprøve. Å finne de rette trykkene og de rette vinklene på lensen ned mot Sletta nord for Haugesund ble avgjørende. Vinkler og trykk ble viktige på kryssen tilbake igjen også, og i det store og hele gjaldt det å holde seg utenskjærs og ikke rote seg inn i sund og blant øyer. Viser trackingen.

– Ja, trackingen var virkelig et nyttig hjelpemiddel for oss som arrangører, og jeg ser et stort potensiale i å arrangere regattaer med minimale menneskelige ressurser ved hjelp av tracking i fremtiden. Båtene ble tatt i mål av trackerne denne gangen, og det fungerte helt supert. Det betyr at vi for eksempel kan avkorte regattaer nær sagt hvor som helst ved bare å sette en strek i kartet. I stedet for å måtte legge ut en fysisk mållinje og ha båter og personell på plass for å overvåke den, sier Thorbjørn Halvorsen.

Nå vil han sette i gang et test-prosjekt i Askøy Seilforening med utstrakt bruk av trackere i regattasammenheng.

Exit Covid-feiring i 2022?

– Det var på mange måter en veldig lærerik regatta. Det var dessuten veldig rart å arrangere det hele uten å møte noen av deltagerne fysisk. Det var et stort savn. Jeg håper Covid-tiden vil være over til neste år, og sammen med samarbeidspartneren vår, Seilmaker Iversen, har vi snakket om at vi da virkelig vil slå på stortromma for å markere bedre tider!

– Håper jeg, sier Thorbjørn Halvorsen.

Se Harald Matlands opplevelse av Seilmakeren Doublehanded:

Pål Øyvind Holst fra Bergens Seilforenings annenplass i den mellomste klassen resulterte i avansement fra 35. til 25. plass på rankingen, og med det ble han den eneste nye seileren blant de 25 beste etter Seilmakeren Doublehanded.

Nye seilere blant de 50 beste:

 • Pål R. Njølstad, Bergen (opp fra 77. til 38. plass)
 • Torkjel Tolo, Hardanger (123. -> 42. plass)
 • Jon Hardie, Milde (57. -> 43. plass)
 • Terje Rise, Seilforeningen 1928 (88. -> 45. plass)
 • Frode Tveranger Haugland, Askøy (82. -> 49. plass)

Nye seilere blant de 100 beste:

 • Petter Sørhaug, Askøy (301. -> 57. plass)
 • Stian Soltvedt, Askøy (301. -> 57. plass)
 • Kåre Forland, Ran (216. -> 60. plass)
 • Inge Andre Utåker, Bergen (166. -> 65. plass)
 • Harrald Gellein, Stavanger (129. -> 66. plass)
 • Bård Singstad, Ran (11. -> 75. plass)
 • Ragnar Skjølingstad, Stavanger (161. -> 78. plass)
 • Kjell Knudsen, Bergen (107. -> 80. plass)
 • Carl-Johan Wickman, Bergen (174. ->92. plass)
 • Magne Aalen, Bergen (142. plass -> 93. plass)
 • Tor Lohne, Askøy (228. -> 97. plass)

Få dame-seilere i Seilmakeren Doublehanded

Kun en dame, Valborg Mogen Stiansen fra Asker, fullførte Seilmakeren Doublehanded, noe som betyr at det ikke ble endringer i toppen blant rankingens kvinnelige deltagere.

Se hele rankingen (den blir oppdatert i løpet av dagen…)

Nesodden Seilforening nærmer seg toppen

Når det gjelder foreningsrankingen betød Nesodden-seilernes tur over fjellet og innsatsen deres i Seilmakeren Doublehanded at Nesodden Seilforening nå nærmer seg toppen. De har nå passert Asker og er oppe på tredjeplass bare en hårsbredd bak Hurum Seilforening på 2. plass. Kun 0,48 poeng skiller de to foreningene! Avstanden opp til ledende Bærum Seilforening er heller ikke altfor stor.

Bergens Seilforening avanserte fra 11. og opp til 5. plass og Ran Seilforening fra 13. til 8. plass .

Se hele foreningsrankingen.

Kommende helg venter Oslofjorden Rundt og Hjeltefjorden Shorthanded i regi av Ran Seilforening. Begge regattaer har ranking-vektor 0,5, men så langt ser det ut til at Østlandets seilere vil slå tilbake og kapre poeng. I Oslofjorden Rundt er det i skrivende stund 55 påmeldt. I Hjeltefjorden Shorthanded kun seks.