PÅ TOPP: Yngve og Asbjørn Lønmo fra Hurum vil overvintre på de to øverste plassene på SEILmagasinet ashorthanded-ranking.

Yngve Lønmo overvintrer trygt på topp

Årets shorthanded-sesong er over og SEILmagasinet shorthanded-ranking er avsluttet for i år. Og godt forankret på toppen av listen sitter Yngve Lønmo fra Hurum.

Publisert Sist oppdatert

Yngve Lønmo startet sesongen på toppen av SEILmagasinet shorthanded-ranking – og han avslutter den nå på samme sted . Og det med glans, for poenggapet ned til konkurrentene er atskillig større nå enn da sesongen startet. Årsaken er gode plasseringer, men også hyppig deltagelse i mange regattaer. Yngve har kapret rankingpoeng i hele 11 regattaer i år. Innsatsen har ført til den rekordhøye poengsummen 1706,27, som er den høyeste som noen gang er blitt notert ved årets slutt.

Yngve Lønmo ligger nå hele 438 poeng foran neste på listen, som er hans egen far og regattamakker, Asbjørn Lønmo. De har scoret mange poeng sammen, men i hver av soloseilasene der Yngve har seilt alene, har han rykket ifra faren sin. Asbjørn lå også på annenplass før sesongen i år startet.

Hyppig deltagelse betaler seg

På tredjeplass følger Harald Walder fra Bærum, som også er en flittig regattadeltager. Han har tatt poeng i like mange regattaer som Yngve Lønmo, og de to er i en liten klasse for seg når det gjelder å seile mye – noe som altså betaler seg på rankinglisten. Før sesongen lå han som nummer fire.

Tim Sandberg fra Tønsberg har hatt en meget sterk sesong, og han er den som har tatt det største bygset oppover på rankinglisten i løpet av året. Han har vunnet en rekke regattaer i år og har avansert fra 22. til 4. plass. Kanskje vil nettopp han bli den sterkeste utfordreren til Yngve Lønmo i året som kommer?

Øyvind Knudsen fra Moss, som ble Årets shorthanded-seiler i 2019, følger på 5. plass, som er den samme plasseringen han hadde før sesongen startet. På plassen bak følger Børre Søraas-Sæther fra Nesodden, også han på samme plass som han hadde ved sesongstart.

På syvendeplass følger makkeren til Tim Sandberg, Sigmund André Hertzberg fra Oslofjorden Seilklubb. Også han har hatt et solid avansement i år – opp fra en 30. plass. Deretter følger Marius Løken, Røyken, Morten Knudsen, Moss og Willy Forland fra Ran.

Best i vest

Willy Forland er med den plasseringen beste seiler fra Vestlandet, en posisjon han derved har erobret fra Thomas Robberstad fra Stavanger, som i løpet av sesongen har falt fra en 3. plass til en 12. plass. Mellom de to, på en 11. plass ligger nok en seiler fra Vestlandet; Harald Matland fra Nordhordland. Mellom disse tre er det få poeng, så kampen om å være «best i vest» har vært hard i år.

Troneskifte blant damene

Best av de kvinnelige shorthanded-seilerne ved inngangen til 2021 var Anette Melsom Myhre fra Oslofjorden, som hadde en kanonsesong i i fjor og ble Årets shorthanded-seiler totalt. Som nybakt mor har hun ikke seilt i år, noe som følgelig har resultert i et dypt fall på rankingen – fra 8. til 31. plass.

Beste kvinnelige shorthanded-seiler på rankingen nå er derfor Christine Walder fra Bærum, som nå er nummer 13 av samtlige. Det betyr at hun igjennom sesongen har forsvart plassen hun hadde før den startet.

Bak Christine følger Bente Vikenes fra Asker, mens Anette Melsom Myhre holder tredjeplassen blant damene, men bare tre poeng foran Elise Lehre fra Frognerkilen. Ved sesongstart var seks damer inne blant rankinglistens hundre beste seilere. Nå er de åtte.

Rankingjustering ved årsskiftet

Se hele rankinglisten. Den er søkbar slik at du lett kan finne din egen posisjon eller andre seilere du lurer på plasseringen og poengene til.

Denne rankinglisten blir nå stående frem til 31. desember i år. 1. januar 2022 blir den justert på den måten at årets resultater bare får 75 prosent av sin opprinnelige verdi. 2020-resultatene teller kun 50 prosent, 2019-resultatene 25 prosent, mens 2018-resultatene, som i år har talt 25 prosent, faller ut.

Deretter er det bare å plusse på med plasseringer og poeng man oppnår i 2022.

IVRIGE: Takket være en kombinasjon av hyppig deltagelse og gode plasseringer er Harald Walder nummer tre på rankingen og Christine Walder best plassert av samtlige damer på SEILmagasinet shorthanded-ranking.