SEIER: Elling og Øyvind Rishoff leder konkurransen om å bli Årets Shorthanded-seiler.
SEIER: Elling og Øyvind Rishoff leder konkurransen om å bli Årets Shorthanded-seiler.

Høsten starter med Hollænder’n

Kommende helg starter shorthanded-seilernes høstsesong med Hollænderseilasen. Finalen skjer i forbindelse med NM. Begge regattaene foregår i Soon.

Publisert Sist oppdatert

Hele 32 shorthanded-lag er påmeldt til helgens Hollænderseilas, som starter fra Son, og blant dem er ranking-leder Elling Rishoff fra Asker Seilforening. Han stiller sammen med sin gamle makker Morten Brekke fra Bærum Seilforening.

Rishoff topper både shorthanded-rankingen og konkurransen om å bli Årets Shorthanded-seiler, men i Hollænder’n vil han bli jaget av Sigmund Andre Hertzberg (KNS) og Tim Sandberg (Tønsberg), som har vist seg som Rishoffs hardeste konkurrenter tidligere i år. Duoen Hertzberg/Sandberg ligger drøye 50 poeng bak Rishoff når det gjelder årets regattaer.

Se hele rankinglisten

Også en rekke andre i toppen av såvel rankingen og Årets Shorthanded-seiler stiller til start fra Son, blant dem også beste kvinne på rankingen, Anne Heldal fra Røyken, som seiler sammen med mannen Arild Heldal.

Se oppdatert liste over Årets Shorthanded-seiler (oppdatert 3. juli 2017)

Størst blant shorthanded-båtene

En interessant start blir Bjørn William Lindgren som seiler sammen med Arne Lie i Norges eneste IMOCA 60 – «Galactic Viking».

En interessant konstellasjon blir også å se at Norges fremste internasjonale shorthanded-seiler, Rune Aasberg fra Bundefjorden, seiler sammen med Påk Kragerud (KNS) i Krageruds Sun Fast 3200.

Se komplett deltagerliste i Hollænderseilasen

Samtidig med Hollænderseilasen arrangeres også CSF Race Weekend i Kristiansand, der shorthanded-klassen også teller på rankingen. Foreløpig, to døgn før påmeldingsfristen løper ut, er det dog ingen påmeldte…

Det kreves seks påmeldte båter for at regattaen skal være tellende.

Tre store singlehanded-seilaser

Rankingseilasene fortsetter deretter med tre store singlehandedseilaser: Swai Bodø Singlehanded 2. september og Zhik Skjæløy OneStar og Bergen Singlehanded som går parallelt 9. september. Samme dato går også Molde Doublehanded.

Spesielt Bergen Singlehanded og Zhik Skjæløy OneStar kan bli avgjørende for det endelige utfallet av Årets Shorthanded-liste. Det er store regattaer med mange deltagere, og regattaene har et høyt vekttall. I og med at det er singlehanded-regattaer, vil også alle parhestene som tidligere har scoret rankingpoeng sammen, skille lag.

Zhik Skjæløy OneStar har per i dag 34 påmeldte båter, men arrangøren, Fredrikstad Seilforening, håper nok på et deltagerantall på bortimot det dobbelte. Noe slikt håper også Bergens Seilforening på; en deltagelse på rundt 60 båter, skjønt der i gården kan man foreløpig kun skilte med syv påmeldte. Påmeldingen har imidlertid nylig åpnet, og vestlingene har ord på seg for å være trege til å melde seg på.

Syv påmeldte er hva Swai Bodø Singlehanded kan skilte med så langt.

Rankingfinale med NM

Tidligere har Nesodden Høstcup vært den avsluttende ranking-regattaen for sesongen, men slik blir det ikke i år.

NM i Shorthanded skulle opprinnelig startet 16. september, men arrangørene i Soon Seilforening har utsatt den til 30. september. Det betyr at mesterskapet går helgen etter regattaen på Nesodden og dermed blir sesongavslutning,

To lag er foreløpig påmeldt til høstcupen på Nesodden, mens ingen ennå figurerer på NM-listen.

Se oversikt over alle poenggivende regattaer