SKAGEN: Elan 400 først over linja under Skagen Race 2018. I år ser det ut til å bli enda flere båter i klassen.

Ny fart i shorthandedmiljøet

Seilere har byttet båter, og flere satser for å nå toppen av rankingen for 2019.

Publisert Sist oppdatert
RANKING: Sigmund Hertzberg er ranket som nummer to i klassen, men forventer tøffere konkurranse i år.

– Vi i shorthanded-miljøet ser at det kommer nye båter til som er kapable til å hevde seg i toppen under Skagen Race. Flere av båtene er eid av seilere som har vært i toppen på shorthanded-rankingen, sier Sigmund Hertzberg.

Han ligger som nummer to på rankingen før sesongen 2019, og regner med å møte hard konkurranse i år.  

Skagen Race får god deltagelse. Det er nå over 200 båter påmeldt, mer enn i 2018, og 33 av disse er i doublehanded-klassen, mens ni har valgt å seile alene. Det er også flere enn i 2018 hvor det var påmeldt 33 i dobbel, og seks i solo.

Av de 33 i doublehanded er 16 båter som ikke deltok i fjor.

Det er et tak på 300 båter i Skagen, og Bærum Seilforening er redd for at det kan bli venteliste for å delta. Starten går 29. mai, og påmeldingsfristen går ut 22. mai. Les: Skagen Race i siste dagene i mai

Venter på målebrev

Nummer tre på rankingen, Elling Rishoff har solgt sin First 40, men kjøpt en Beneteau Oceanis 51.1. Det er egentlig ingen regattebåt, men Rishoff har valgt en First-edition som han har utstyrt med karbonmast og sorte seil. Han står ikke oppført på påmeldingslisten, men det betyr ikke at han ikke vil seile.

– Ja, jeg skal prøve å få seilt Skagen Race, men må ha et målebrev, forteller Rishoff til SEILmagasinet. Utfordringen ligger i å skaffe skrogfiler til båten som ligger som grunnlag for målebrevet. Selv om SEILmagasinet seilte en tilsvarende båt alt i 2017, så er nok Rishoffs den første Oceanis 51.1 som vil få et ORC-målebrev.

Rishoff vil nok få en plass godt inntil kaia i Skagen, men kan bli slått av laserseileren Victoria Espeseth. Hun er skipper på «Rumbline», en X-50. Faren til Victoria har bytet ut sin Frist 50 med en båt av tilvarende størrelse fra X-Yachts.

Fra Seascape

Willhelm Vardøy har byttet ut sin Seascape 27 til en First 40.

– Vardøy kjøpte i fjor høst en First 40 som har siste byggenummer. Den var bygd for VM i ORCi, og var kun brukt der. Båten virker ubrukt og er en videreutvikling fra Ellings tidligere båt. Den har gennaker oppsett med spyd, og ikke spinnakere, sier Hertzberg. Båten «Crumbles» er så langt påmeldt uten målebrev.

Karl Wilhelm Weldingh har også byttet ut sin Seascape. Han eide en 24-foter, og er påmeldt med en Dehler 33 cr i Skagen Race. Karl Wilhelm Weldingh har seilt både Bohus Racet og Silverrudder med sin Seascape 24.

44-fots regattamaskin

Marius Løken kjøpte båt i Nederland fjor høst med rakk ingen regattaer. Båten er en tidligere hollandsk regattamaskin som nok går meget bra i de rette forholdene. Marius bor i Kina, men kommer hjem for Skagen race, forteller Hertzberg som har god greie på hva som rører seg i miljøet. Hertzberg vil også i år seile sammen med Tim Sandberg, den eneste shorthandedseileren som har vunnet Mestrenes Mester.

Som mange andre, stiler også Hertzberg opp med sin Elan 400S med litt bedre oppsett.

LES: Slutt for Helly Hansen i Skagen Race

Vekst for solo

Egen klasse for soloseiling var nytt i 2018. Av de seks båtene som seilte alene i fjor, seiler alle i år også, men en av båtene seiler i doublehanded. Det gjør at fire nye båter er påmeldt og flere vil det nok bli.

Petter Hegle, som både har seilt Silverrudder i Danmark og Midsummer Solo Challenge i Sverige har også oppgradert. Han har byttet ut sin Hanse 370 med en sprek Farr 395. 

Sjekk shorthandedrankingen her

 

 

 

NY: Elling Rishoff har hentet sin nye båt i Frankrike, men venter på målebrev.
FIRST: Willhelm Vardøy har kjøpt en fullspekket First 40, tilsvarende «Gode Venner» på bildet.
RASK: Marius Løken har kjøpt en Dehler 44 fra Nederland.
FARR: Petter Hegle seiler alene til Skagen i sin Farr 395, en lettbygget regattabåt med karbonmast.
SNUDD: Det er alt flere båter påmeldt for Skagen Race i år enn i fjor, selv om det er flere uker til start.