BRUTALT: Videoklipp fra båtene viser et tøff start på The Ocean Race.

Høy fart sydover etter to brutale døgn

Ingen alvorlige skader blant The Ocean Race-båtene etter å ha sett 55 knop på vindmåleren.

Publisert Sist oppdatert

Helt smertefritt har det ikke vært. Mest alvorlig er det for Viva Mexico som fikk ødelagt sitt storseil, og har søkt til havn for reparasjon. De har ambisjoner om å seile videre når seilet er fikset.

Tøff kryss

De første båtene seilte gjennom Gibraltarstredet i grålysningen tirsdag morgen, men fortsatte å krysse nordvestover mot Portugal. Det var for å få innersving på sporet når vinden dreiet fra vest mot nord.

IMOCA-båtene er laget for slør, men har holdt 13 knops fart på kryss, og har krysset litt raskere enn de større og tyngre VO65-båtene.

Sjøsyke har vært et problem. Rosalin Kuiper på Team Malizia har spist et brett med sjøsyketabletter.

Oppskriften for å ikke bli sjøsyk er å ta roret, og se fremover på horisonten. På IMOCA er det autopiloten som styrer, og cockpiten er overbygget. Løsningen holder deg tørrere og tryggere, men er ingen løsning for å hindre sjøsyke.

SYDVESTOVER: Båtene er endelig i medvind og seiler i høy hastighet.
QUICKFIX: Mannskapet på Holcim tetter hullet i storseilet, et hull laget av fokka i et slag.
SJØSYKE: Nederlandske Kuiper har tømt et brett med sjøsyketabletter, men holder ut.

Favoritter i tet

Team Holcim – PRB er i tet, men 11th Hour henger godt med. Begge båtene har holdt en snittfart på 18,2 knop siste døgn sammenlignet med Malizia med 16 knop og Biotherm med 15,3 knop. Lengst bak ligger Biotherm med 13,3 knop i snitt siste døgn.

Team Holcim – PRB har også hatt problemer. De fikk en skade på storseilet, som er blitt limt. De har også hatt problemer med det ene roret.

KRYSS: Vindmåleren har vist vindkast på opp mot 55 knop.

Normann i tet

WindWhisper med Aksel Magdahl leder og har de to lagene Magdahl fryktet mest, Jajo fra Nederland og Mirpuri fra Portugal er 25 nm bak. WindWhisper holdt seg langs land under kryssen mot Gibraltar, et trygt og fornuftig valg. Det kan en båt som vet at farten er bra, gjøre. WindWhisper har seilt i snittfart 14,3 knop siste døgn, sammenlignet med Jajo som har seilt 13,5 knop i snitt.

WindWhisper har 300 nm til Kanariøyene, og det blir spennende å se hvilket spor de ulike båtene tar. Vinden kan akselerere ved øyene, men bak øyene er det også en stor vindskygge. De første båtene vil i løpet av dagen seilt halve etappen til Kapp Verde. Den siste delen vil bli langt mer behagelig.