Fra første til sisteplass

Det som synes å være korteste vei til mål er ikke alltid den raskeste.

Publisert Sist oppdatert

På trackingen har «Guyot environnement - Team Europe» ledet Ocean Race etappe 2 helt siden 30. januar. Båten har ligge lengst øst i feltet og skipperen har håpet på å kutte hjørnet på vei til Cape Town før konkurrentene. Dels har trackeren gitt et feil bilde av den reelle rekkefølgen og dels har «Guyot», som er lengst mot øst, hatt mindre gunstige vindforhold og en lite heldig passasje av stillebeltet ved Ekvator.

Veien til Cape Town er alltid et kompromiss mellom å dykke langt syd i Atlanterhavet og det som til enhver tid ser ut som den korteste veien mot mål. De som har erfaring fra tilsvarende etapper til Sør-Afrika vet at det alltid lønner seg å ligge langt syd for å være den første til å fange opp lavtrykkene som gir båtene den raskeste passasjen. Det oppveier omveien man må seile for å komme dit.

Nå ser vi resultatet av «Guyots» veivalg, som har ført båten fra ledelse på etappen til desidert sisteplass. De tålmodige har fått sin uttelling og nå er det «11th Hour Racing Team» som har overtatt ledelsen foran «Holcim BRP» med «Biotherm» på 3. plass, henholdvis 6 og 20 nautiske mil bak. «Malizia» på 4. plass ligger innenfor øyekontakt med «Biotherm», mens «Guyot» ligger 143 nautiske mil bak teten.

Amory Ross rapporterer fra 11th Hour Racing Team: – Herfra er det litt av en sikk-sakk-kurs der vi vil forsøke å jibbe på skiftene og fortsette å benytte trekkene som ruller vest til øst over Sør-Atlanteren for å komme ned, og for å komme østover, raskt. Vi fortsetter å sikke og vi vil fortsette å sakke til vi er langt nok sør til at vi kan komme rundt den sørlige grensen til St Helena High. På det tidspunktet bærer det rett øst, og til slutt tilbake nordover til Cape Town. Vi kommer nå over på en relativt rask del av løpet, så det gjelder å gi full gass, og hvis vinden samarbeider, bør det bli noen fine 24-timers distanser de nærmeste dagene.

De første båtene er ventet til Cape Town til helgen, rundt 12. februar.

Plassering søndag kved
Plassering søndag kved

Nå venter et dragrace frem til Cape Town