Transat Jacques Vabre

FORBI: Sébastien Simon i «Apivia« er nå i tet. Han har med seg veteranen Yann Eliès.

«Charal» fanget i Stillebeltet

De rike blir rikere, het det i meldingen fra arrangøren av Jacques Vabre i går. Nå seiler feltet rundt båten i ledelse.

Publisert Sist oppdatert
FANGET: «Charal» ser at konkurrentene seiler rundt dem.

Stillebeltet gjør doubbelhandedregattaen til Brasil mer spennende og uforutsigbar. Multi 50-trimaranene som ligger i tet ligger over ett døgn foran IMOCA, og smatt gjennom stillebeltet nord for ekvator uten å stoppe opp. I går hadde «Charal» usedvanlige gode vindforhold og seilte raskere enn båtene bak, men ble fanget i et vindhull. «Apivia» har alt seilt forbi, og en drøss andre er i ferd med å runde lederbåten på østsiden. Vest har vanligvis vært den sikreste veien å krysse området mellom passatvinden nord for ekvator, og passatvinden syd for ekvator, men langt øst gir en dårligere vindvinkel syd for ekvator. Nå passerer båtene lengre øst, og vi også få en rommere vinkel mot mål.

Tapt enormt

«Charal» har bare seilt 40 nautiske mil de siste 12 timene, mens «Apivia» har avansert 90 nautiske mil i samme tid, fra å ligge 17 nm bak, til å ha en ledelse på 19 nm.

«Malizia», båten som fraktet Greta Thunberg til New York fulgte «Hugo Boss» og lå på det meste 490 nm bak «Charal». Nå er avstanden bare 145 nm opp til «Charal».

Clarisse Cremer holder høy fart og ligger på femte plass, plassen foran Sam Davies, som viser at jentene også kan. Clarisse Cremer har gode sjanser på å komme på pallen.

Krysset ekvator

Groupe GCA i Multi 50-klassen krysset i morgentimene ekvator, og har fart på over 20 knop. Den var der «Charal» befinner seg nå, for ett og et halvt døgn siden, og har bare 928 nm igjen til mål. Det bør den klare på mindre enn to døgn. 

Plassering

1. Apivia, Sébastien Simon, 1323 nm til mål

2. Charal, Jeremie Beyou, + 32 nm

3. 11th Hour Racing, Charlie Enright + 84 nm

4. PRB, Kevin Escoffier, + 96 nm

5. Banque Populair, Clarisse Cremer, + 102 nm

SPREKK: Feltet av båtene strekker seg fra Kanariøyene til Ekvator.
LEDET: «Charal» har ledet mesteparten av regattaen.