Banque Populaire var første nye IMOCA 60 på vannet. Den klarer seg også best.
Gamle «Macif» gjorde det bra under Fastnet Race, og klarer seg også svært bra nå.
ØYE: Feltet av IMOCA-båtene er nå i senteret av lavtrykket, og kan legge kursen sydover.

Inn i stormens øye

De brutale kreftene i Nord Atlanteren skaper spenning og underholdning. Ikke rart at shorthand seiling er stort i Frankrike.

Publisert Sist oppdatert
KLAR: Hugo Boss med Alex Thomson som skipper rakk akkurat start, men engelskmannen har ikke fått den oppkjøringen som ønsket.

Kullseilt

De store trimaranene har også valgt å rømme vekk fra lavtrykket i vest. Disse har så høy fart at de kunne klare det uten å betale for mye i form av motvind.

«Prince de Bretagne» er en av fire i den største klassen for flerskrogsbåter. Med 80 fot er den minst i Ultima-klassen. «Prince de Bretagne» er en forlenget 60-foter, noe som skal gjøre den tryggere. Selv med et rettende moment på 62 tonn gikk båten rundt i natt. Det er ikke første gang. Skipper Lionel Lemonchois gjorde det samme utenfor kysten av Brasil i januar 2014. Den gangen var han alene. Nå seiler han med Roland Jourdain.

«Prince de Bretagne» kullseilte sent i går kveld, 140 nm ut fra La Coruna. Båten seilte kryss i en vindstyrke på 20-25 knop, og tippet over i et vindkast. Mannskapet har det bra, og laget organiserer en løsning for å berge dem og båten.

Strategiske valg

Lavtrykket har gitt båtene en skarp slør vestover på babord halser. Nå vil de slå over til styrbord og få inn vinden fra vest. Lavtrykket de opplever nå ble ikke like voldsomt som ventet, men om 36 timer kommer det in et nytt som blir enda kraftigere. Båtene lengst vest for mest gunstig vindvinkel.

Mens nye Safran har snudd, er det gamle Safran som ligger best an i IMOCA 60-klassen. Quéguiner-Leucémie Espoir med Yann Elies og Charlie Dalin liger foran PRB med Vincet Riou og Sebastian Col, men nye «Banque Populair» henger med. Det gjør også «SMA», tidligere «Macif»

I Ultimaklassen har «Sodebo» hatt et lite forsprang på «Macif» siden start. Avstanden er nå blitt på 423 nm. Francois Gabart holder nok litt igjen i sin nye trimaran. 

Følg regattaen her

TIPPET: «Price de Bretagne» kullseilte for andre gang. Nå under Transat Jacques Vabre.