Det norske laget er på vei fra Gardermoen til Oman. Fra venstre Emilie Kathrin Vabø, Diane Sofie Ninauve-Jutulstad, Marie Jacobsen Lepperød, Cornelia Fure, Oscar Skovly, Rudolf Ugelstad, Markus Berthet og Måns Hallström

Klart til start for ungdommens seil-VM

Spennende norsk lag på plass i Oman.

Publisert Sist oppdatert

Badebyen Mussanah i Oman er igjen vert for et stort internasjonalt seil-mesterskap. 49er klassene hadde nylig sitt VM på banene her. Det resulterte i et sterkt VM sølv for de norske 49erFX jentene Helene Næss og Marie Rønningen. ILCA6 hadde også nylig sitt VM her, uten norsk deltakelse.

433 seilere fra 56 nasjoner

Nå møtes verdens beste unge seilere når ungdoms-verdensmesterskapet i seiling i 2021 starter 11. desember. Totalt 433 seilere fra 56 nasjoner deltar i 11 klasser, mannlige og kvinnelige divisjoner av 29er Skiff, 420 Two Person Jolle, enmannsjollen ILCA 6 sammen med Mixed Two Personers Multihull, Nacra 15. I tillegg er det klasser for menn og kvinner i Windsurfer Bic Techno 293+ og Kiteboarding FormulaKite.

I år er den 50. utgaven av denne prestisjetunge konkurransen. Det blir første gang siden juli 2019, på grunn av COVID-19-restriksjoner. Med lett til moderat bris ventet, og dagtemperaturer rundt 25 grader Celsius, kan seilerne se frem til utmerkede seilforhold.

Det norske laget

Norge vil være representert i fire av de 11 klassene, og de uttatte norske seilerne er:

  • ILCA 6 Jenter: Marie Jacobsen Lepperød, Tønsberg
  • ILCA 6 Gutter: Oscar Nøttingnes Skovly, Ran
  • 29er Jenter: Diane Ninauve-Jutulstad, Bundefjorden og Cornelia Fure, KNS
  • 29er Gutter: Markus Berthet, KNS og Rudolf Ugelstad, KNS

Hovedleder er Emile Kathrin Vabø fra Norges Seilforbund og med seg har hun Måns Hällström fra KNS.

God norsk VM historikk

Norge har mange gode resultater å se tilbake på i Youth Sailing World Championships. Toppåret var i 2018 da Mathias Berthet/Alexander Franks-Penty og Pia Dahl Andersen/Nora Edland kom hjem som verdensmestre i hver sin 29er-klasse. Mathias og Alexander gjentok bedriften i 2019 og forsvarte VM-tittelen.

I og med at det ikke ble noe mesterskap i 2020, er de følgelig fortsatt regjerende mestere i 29er. De vant for øvrig sølv i 2017. Få andre seilere i verden kan vise til sterkere junior-resultater enn de to norske seilerne. I 2013 ble Line Flem Høst verdensmester i Laser Radial (ILCA 6) og to år tidligere, i 2011, vant Tiril Bue VM.