Marianne Middleton slik mange vil huske henne.
Marianne Middleton slik mange vil huske henne.

Marianne Middlethon bisatt igår

Blant de sørgende på Vestre Gravlund var det mange seilere

Publisert Sist oppdatert

Marianne Middlethon sto på til det siste, men kreftsykdommen som hun slet med i flere år, fikk til slutt overtaket. 27. februar døde hun. Middelthon kom med full styrke inn i norske seilsport tidlig på 90-tallet etter i noen år å ha vært med i miljøet rundt Oslo Seiforening der hun ble en effektiv medarbeider i arrangørstaben. Men det var som dommer hun skulle gjøre seg gjeldende og på kort tid ble hun internasjonal dommer og matchdommer samtidig som hun kom inn i styrende organer både i Norges Seilforbund og det internasjonale seilforbundet. Hun satt i domsutvalget i NSF fra 1993 til 2017 og i Regel- og apellkomiteen fra 1995 til sin død. Tilsvarende satt hun i sentrale komiteer i World Sailing, tidligere ISAF og hun var en etterspurt dommer og regelekspert.

Fem OL og America's Cup

Middelthon dømte i alle olympiske leker fra og med 2000 og hun var en av tre dommere som i Sydney 2000 dømte den spennende finalen i Soling Match der ledelsen skiftet mange ganger og Jesper Bank til slutt vant med få centimeter i den nervepirrende kapmpen mot Jochen Schumann. Hun dømte også i America's Cup i tillegg til at hun var Dennis Conners rådgiver i regelspørsmål i et av hans forsøk på å gjenerobre pokalen.

Dømming som livsoppgave

Marianne Middelthon greide på et forunderlig vis å leve av sin dommergjerning etter å ha gått fra en trygg jobb som lærer, men stilte gjerne opp på fritiden for seilerne og ga gode råd i regelspørsmål. Som kvinne var det ikke lett å nå opp i et mannsdominert miljø, men ved hjelp av stor faglig dyktighet og et utrettelig engasjement nådde hun til topps både i Norge og internasjonalt. Hun oversatte det internasjonale kappseilingsreglementet tiI norsk og i følge flere av talerne ved gårsdagens bisettelse var det bare barnebarna som de siste årene kunne konkurrere om Marianne Middelthons oppmerksomhet.

Flere hedersbevisninger

Hun var innbudt medlem av KNS, ble tildelt NSFs hedersmerke og World Sailings hedersmedalje. Sistnevnte henger svært høyt og deles ut skjelden. Kun en nordmann, Jan Herman Linge, har mottatt denne hedersbevisningen tidligere.