Regelkaos i ORCi-NM

Den svenske båten «Gertrud»s deltakelse ORCi-NM har skapt hodepine for arrangøren i forhold til regelverket.

Publisert Sist oppdatert

VIL HA KLARHET: Arrangører og seilere ber seilforbundet om å  få klarhet i reglene rundt NM-tittelen. Bildet er fra et tidligere ORCi-NM (Arkvifoto/Seilas)

Årets norgesmesterskap i ORCi ble denne helgen arrangert fra Fjærholmen utenfor Tønsberg. 23 båter stilte til start, deriblant en svensk, noe som har blitt en skikkelig hodepine for arrangøren, skriver Halvor Friisk på kappseiling.no 

Reglene for hvordan man regner ut hvem som blir norgesmester er så komplisert at arrangørene ikke klarer å avgjøre om det var «Wolfpack Racing» med rormann Thomas Nilsson eller Jan Henrik Bryde med mannskap i «Xanthippe» som tok NM-gullet.

Det har nemlig vært uklart om den svenske båten "Gertrud"s resultater skal regnes med i listene som avgjør hvem som blir norgesmester og ikke.

Uoversiktlige regler

Thomas Nilson og mannskapet i «Wolfpack Racing» ble utnevnt som vinner under premieutdelingen og fikk overhendt gullmedlajene, mens «Xanthippe» -mannskapet med Jan Henrik Bryde ble henvist til sølv bare 0,75 poeng bak svenskene.

Det som har vist seg i ettertid er at man ved utenlandsk deltagelse i et norgesmesterskap skal stryke den utenlandske båtens plassering i utregning av NM-resultatet. Den komplette resultatlisten med norske og utenlandske båter skal med andre ord behandles som en egen konkurranse. Nå er saken sendt til Norges Seilforbund for avklaring.  

Ber forbundet ordne opp

– Det er nå opp til Norges Seilforbund å kåre årets Norgesmester i ORC.  Er det rart utenforstående syntes det er vanskelig å sette seg inn i en sport som ikke en gang erfarne seilere og arrangører klarer å forholde seg til, spør Halvor Friisk på kappseiling.no .

Utfra helgens erfaring oppdrordrer Friisk Norges Seilforbund til å se om gjeldende regler for utregning av resultater i et NM er hensiktsmessige.

Ifølge NSF ' hjemmesider skal det utarbeides to lister, en offisiell NM-liste og en som kårer vinneren av regattaen uansett nasjonalitet.

Mer om ORCi-NM her

Hva mener du; bør en utenlandsk båt kunne stille i et NM?

Hvis ja, hvordan bør denne rangeres i forhold til de norske båtene`?