Færderseilasen 2017

Færderseilasens tøffeste seiler

Eivind Karlsen måtte bryte etter 17 timers seiling fordi vind og bølger ble større enn hva båten tålte.

Publisert Sist oppdatert
SIST: Karlsen i Min 2,4mR var sist i feltet på morgenen.
SIST: Karlsen i Min 2,4mR var sist i feltet på morgenen.

– På lørdag morgen så økte vinden og jeg nærmet meg grensen for hva båten kunne tåle. Med kastevinder opp i 12 sekundmeter og brottsjå så tok jeg den kjipe avgjørelsen om at vi av sikkerhetshensyn måtte bryte, skriver Karlsen på Facebook.

Mini kjølbåt

Eivind Karlsen stilte opp i shorthandklassen med en 2,4 mR båt på 3,8 meters lengde og en bredde på 0.8 meter. Målet var å runde Tristein, men da vinden dreide mot syd ble kursen lagt vest for Bastø.

Ved Rørestrand syd for Horten valgte Karlsen å søke nødhavn. Da hadde krigsveteranen gjennomført utseilt 39,7 nautiske mil.

SEILmagasinet passerte den lille båten rett vest for Jeløya ved daggry, og lå da sist i feltet, men bare noen meter bak en 27-foter. Allerede da var vinden i friskeste laget for minibåten. 

Ble heiet frem

– Jeg padlet meg ut til start og når skuddet gikk så var det lite eller ingen vind. Båtene drev medstrøms utover fjorden, passerte Huk og folk stod og heiet meg frem. Dette har nok vært den mest sosiale regattaen jeg har deltatt på. Alle båtene jeg seilte ved siden av syntes dette var utrolig gøy og bra. Historier ble delt både fra veteraner jeg traff underveis og andre.

– Dag og natt var preget av regn. Dette satt ingen demper for seilingen, men det var flere båter som ba meg ombord, dette måtte jeg pent takke nei til. Etter å ha passert Drøbak, så tok vinden seg opp. Den var veldig skiftende, noe som gjorde det utfordrende å seile effektivt. Jeg kom meg ned til Filtvet fyr og vinden økte på. Underveis så hadde jeg løpende radioforbindelse med sikringsbåten. Værvarslet ble fulgt nøye med på og vi begynte allerede der å se på alternative løsninger enn Færder fyr, forteller Karlsen.

For en god sak

Eivind Karlsen stilte opp i Færdern for fortelle om organisasjonen «Veteran møter Veteran». Veteran møter Veteran er et forbund som jobber for økt aktivitet blant veteraner. De legger til rette for og gjennomfører ulike veterantreff hvor veteraner møter veteraner. Organisasjonen har stilt opp for Karlsen.

– Det trenger ikke å koste mye penger, noe dette prosjektet har vist. Det finnes mange veteraner med unik kompetanse der ute. De er en ressurs for samfunnet, og dette seilprosjektet har vist at de stiller opp, forteller den tøffe seileren.

KLAR: Eivind Karlsen i feltet av store båter ut fra start.
KLAR: Eivind Karlsen i feltet av store båter ut fra start.
LITEN: Den 13-fots lange båten ble liten mellom alle 30 og 40-foterne.
LITEN: Den 13-fots lange båten ble liten mellom alle 30 og 40-foterne.