REKORD: Gabart klarte å seile «Macif» en snittfart på 34,4 knop over ett døgn.

Ny 24-timers solo verdensrekord

Francois Gabart har hatt et ekstremt døgn og slått sin egen verdensrekord.

Publisert Sist oppdatert

Inntil i går var lengste utseilte distanse av en person i løpet av ett døgn 784 nautiske mil. Den rekorden satte Gabart med trimaranen «Macif» i Atlanterhavet 3. juli 2016. 

I går maktet franskmannen å seile hele 826 n mil i løpet av 24 timer. Det er 34,4 knop i snitt, eller 63 km/t. Utrolig nok har dette døgnet også vært det døgnet han har fått sove mest. Vanligvis sover han rundt fire timer, men mandag ble det mindre. I går, tirsdag, samme døgn som rekordseilasen, sov han i hele 7 timer og 34 minutter, ifølge Macifs nettside. 

826 n mil utgjør en distanse fra Oslo til Mo i Rana – langs kysten. 

Ett døgn foran

Høyere fart og en mer direkte kurs har virkelig gitt et solid forsprang på den gamle rekorden rundt jorden. Gabart ligger onsdag morgen 614 n mil foran rekordtiden til Thomas Coville. Det er over ett døgns seiling. I løpet av fem døgn har Gabart seilt over 4000 n mil; ca. 800 n mil lengre enn hva Coville gjorde da han satte rekorden i 2016. 

Til tross for den høye gjennomsnittfarten har Gabart aldri vært over 38,7 knop, som er maksimalfarten så langt og noe han presterte allerede det første døgnet av seilasen. 

Langt syd

Farten har nå falt til under 30 knop. Francois Gabart befinner seg nå på 45 grader syd. Temperaturen har falt til kun 7,5 grader. Nå gjelder det å ta riktig «tog» østover, hoppe på et lavtrykk og følge det så godt som mulig med en direkte kurs. Utgangspunktet til Gabart er bedre enn det Coville hadde på samme sted i løpet i fjor.