NORGESCUP: Fra kommende helg vil seilsesongen være i gang for fullt for Optimist-seilerne. I Tønsberg deltar 100 seilere.

Nå starter seilsesongen for fullt

Etter at koronaviruset har holdt sin lammende hånd over seilaktiviteter denne våren, starter regattasesongen for fullt denne helgen. I Tønsberg er det norgescup med 100 Optimister.

Publisert Sist oppdatert

Suget etter å seile er stort rundt om i det ganske land, og selv om det ennå ikke er fritt frem å seile regatta for alle klasser, er vi endelig i gang med noe som kan ligne på en seilsesong, sier Per Christian Bordal, generalsekretær i Norges Seilforbund.

Fortsatt er det begrensninger arrangører og seilere må forholde seg til, og det er særlig en meter-grensen som skaper begrensninger. Den gjelder både til vanns og på land. På land er den ganske kontrollerbar, men om bord er det ikke like lett å overholde avstandsmålet. Barn og ungdom under 20 år er imidlertid unntatt og kan ha full kontakt. Det betyr at det er særlig de tradisjonelle kjølbåtklassene og Snipe, hvor det er mange voksne som seiler, som sliter med å kunne oppfylle regelen om en meters avstand.

De klassene som imidlertid har fått grønt lys til å seile, vil være i full gang fra og med kommende helg.

Ny klasseinndeling i Optimist

I Tønsberg arrangeres den første norgescupen for året i Optimist. På forhånd var spenningen stor med hensyn til hvor mange som ville komme – gitt omstendighetene og gitt at norgescupen kom i gang på relativt kort varsel.

– Vi er derfor gledelig overrasket over at det stiller nærmere hundre seilere til start på Fjærholmen, sier Thomas Nilsson, leder av Norsk Optimistjolleklubb.

Nytt av året er at de tradisjonelle A-, B- og C-klassene er byttet ut med de aldersbestemte klassene U10 (under 10 år), U12 og U15. Tidligere var klassene delt inn etter ambisjonsnivå og hvor god man, og da kanskje særlig foreldrene, syntes man var, noe som resulterte i at nesten alle seilte i A-klassen, noen få i B og nesten ingen i C.

– Nå har vi fått en mye jevnere fordeling. Men vi har heller ikke lukket døren helt for å kunne gjøre unntak. Seilere som hører hjemme i en yngre klasse, kan søke om å få hospitere i klassen over for å kunne prøve seg mot eldre konkurrenter. Det er imidlertid ingen fast plass man får; det må søkes for hvert enkelt arrangement, sier Nilsson.

Til norgescupen i Tønsberg er det påmeldt 46 seilere i U15, 39 i U12 og 11 i U10.

God deltagelse rundt om

I Moss er det norgescup for 29er, og der er det påmeldt 10 lag, og på Hvasser er det regatta for brettseilere og Waszp-seilere. 29 brettseilere deltar hvorav 11 i den åpne, foilende brettklassen. Waszp-seilerne er 18 i tallet.

For seilere i mer voksen alder, vil Rustad Sails TwoStar med start fra Hankø være den største begivenheten kommende helg. 48 lag er påmeldt i denne tradisjonsrike shorthanded-regattaen. På Vestlandet er det Stord Rundt som gjelder, og der er det påmeldt 38 båter, hvorav 24 av dem i shorthanded-klassen.

Litt mindre og mer lokalt er Sydosten i Sandefjord og Sukkertoppregattaen i Ålesund.

En god sjanse til rekruttering

Det er ingen tvil om at hjulene i seil-Norge så smått begynner å rulle rundt igjen, og deltagelsen viser at det er et sug etter å få seilt og konkurrert litt igjen.

Dette suget mener Per Christian Bordal at seilforeningene bør utnytte for å skape rekruttering til seilsporten. Blant annet ved å holde sommeråpent i sommerferien, i stedet for å stenge ned, noe mange seilforeninger tradisjonelt gjør.