NM i 29er

TIL TOPPS: Jostein Aker og Jacob Undrum vant 29er-NM, foran Maren Edland og Emilie Dahl Andersen (til venstre) og Pia Dahl Andersen og Nora Edland og Pia Dahl Andersen til høyre.
TIL TOPPS: Jostein Aker og Jacob Undrum vant 29er-NM, foran Maren Edland og Emilie Dahl Andersen (til venstre) og Pia Dahl Andersen og Nora Edland og Pia Dahl Andersen til høyre.

Tønsberg-duo til topps

Etter to dager med utfordrende seiling i skiftende vind, ble det til slutt Jostein Aker og Jacob Undrum fra Tønsberg som fikk gullmedaljene i NM for 29er.

Publisert Sist oppdatert

Grunnlaget la de to Tønsberg-seilerne den første seilas-dagen i skiftende nordvestlig vind. Da prikket de innledningsvis inn to seire, en 4. og en 2. plass, noe som ga dem en god ledelse på de nærmeste utfordrerne sine.

Grunnlaget de hadde lagt, gjorde at de klarte å motstå sluttspurten til Emilie Dahl Andersen (KNS) og Maren Edland (Asker), for på mesterskapets annen dag var det de to som seilte best og avsluttet med seire i de to siste av ialt syv seilaser. De hadde også en annenplass den dagen, så det ble deres litt forsiktige start med 7. og 6. plass som skilte dem fra Tønsberg-seilerne.

For Jostein og Jacobs del var det hele egentlig avgjort før siste seilas. De hadde allerede vunnet og kunne stryke 6. plassen de fikk der. For øvrig var en 4. plass deres dårligste resultat, noe som vitner om at de under NM i Asker også mestret et lettere vindregister. Vanligvis har de sin styrke når det blåser friskt.

Jentelag i fleng

Bronsen gikk til Emilie og Marens to yngre søstre; Pia Dahl Andersen (KNS) og Nora Edland (Asker). Begge har sin første sesong i 29er i år, etter at de i 2015 seilte Optimist og tok sølv og bronse i Optimist-NM i det året.

På fjerdeplass kom nok et rent jentelag; Caroline Heiberg og Marie Bordal fra Moss, som er kommet til 29er-klassen etter flere år i RS Feva. Det betyr at blant de åtte beste seilerne i NM var det seks jenter.

Ikke for «gamle gubber»

At 29er-seiling er krevende og ikke noe for «gamle gubber», ble klart dokumentert ved at en av Norges mestvinnende seilere, Kristoffer Spone, forsøkte seg i klassen under NM sammen med Børre Hekk-Paulsen.

– Vi ville utfordre komfortsonen vår ved å forsøke oss i 29er, men vi hadde ikke en sjanse, sier Kristoffer Spone.

– Det visste vi jo på forhånd, for vi var vel 50–60 kilo for tunge. Det var brutalt hvor sakte vi gikk i forhold til de andre, men det var moro å møte de unge på deres egen hjemmebane. De er veldige flinke seilere, og 29er er en veldig bra båt som fenger. Gratulerer til alle topp 15 fra oss to, føyer han til.

De to endte på 16. plass av de ialt 18 seilerne.

Komplett resultatliste.