TROFEO S.A.R PRINCESA SOFIA PÅ MALLORCA

IMPONERER: Helene Næss og Marie Rønningen har seilt imponerende under vanskelige forhold. De to er de jevneste i toppen i 49er FX-klassen.

Imponerende jevnhet i vanskelige forhold

Under vanskelige forhold har Helene Næss og Marie Rønningen vært stødigheten selv de siste dagene. Nå har de klatret til 5. plass sammenlagt og er bare 7 poeng unna pallen.

Publisert Sist oppdatert

De siste dagene har det blåst fralandsvind i Palma-bukten, noe som betyr vind som skifter ofte og mye i både styrke og retning. Det har likevel ikke affisert det to Tønsberg-seilerne i 49er FX, for som eneste lag av de 25 som seiler i gullfinalen, kan Helene Næss og Marie Rønningen skilte med kun ensifrete resultater i de foreløpig seks seilasene som til nå er blitt gjennomført i finalen.

– Helene og Marie har et stort potensiale som de nå begynner å få frem. De har seilt offensivt og stolt på egen intuisjon og følelse under de vanskelige forholdene, og de to siste dagene har de vartet opp med en imponerende ensifret serie, sier treneren, Thomas Guttormsen.

7-4-8-9-6-5 er plasseringene de har oppnådd i gullfinalen. Den fortsetter i morgen, fredag, hvoretter de 10 beste lagene skal seile medaljefinale på lørdag. 

Frisk vind og ustabilt på Laser-banen  

Dagens seilaser ble friske med vind opp mot 10–11 m/sek. Retningen har vært vestlig, noe som gir fralandsvind – noe ikke minst Laser-banen, som ligger nærmest land, fikk merke. Selv ikke Hermann Tomasgaard klarte å få den fulle og hele oversikten i dag.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

NED TIL 4.PLASS: Det ble litt i overkant ustabilt for Hermann Tomasgaard i dagens seilaser.

– Det var veldig skiftende vind og veldig vanskelig å lykkes i å sette sammen en hel seilas uten feil i dag.  Vinden var både frisk og løy på Laser-banen i dag. Hermann fikk en god start i første seilas og klarte å holde seg i fremre rekke hele veien og endte på 9. plasss. I den andre gikk han på feil banehalvdel etter en god start, ble rammet av lite vind i feil retning og rundet første merke på 47. plass. Derifra seilte han seg opp til 22. plass, sier treneren Lars Loennechen.

Med de to plasseringene ble Hermann Tomasgaard sendt fra lederposisjonen og ned til 4. plass.

– I morgen er det for første gang varslet sjøbris, og den er mye stødigere. Da vil det være helt andre kvaliteter som teller enn dem som ga uttelling under dagens svært ustabile og uforutsigbare forhold, sier Lars Loennechen.

Åtte poeng er det nå frem fra Hermann til den ledende amerikaneren Christopher Barnard.

– Hermann kan absolutt fortsatt vinne klassen, mener Lars Loennechen, som i dag var på Laser-banen sammen med Hermanns faste trener, Anton Garotte.

Fortsatt håp i hengende medaljefinale-snøre

På jentenes Laser-bane fikk Line Flem Høst en 11. plass, mens hun i den andre ble disket for tjuvstart. Det til tross rykket hun opp fra 20. til 17. plass, og er nå 31 poeng unna en medaljefinale. Tjuvstarten gjør at hun ikke kan stryke noen av morgendagens seilaser dersom de skulle ende dårlig. 

En medaljefinale kan synes utenfor rekkevidde for Line, men er fortsatt teoretisk mulig.

Caroline Rosmo hadde ingen god dag i dag og falt fra 30. til 42. plass sammenlagt.

For Anders Pedersen i Finnjolle har det gått mye opp og ned på Mallorca. Når han har truffet på vindskiftene, har han fart og teknikk som holder til plasseringer helt i teten, noe to 2. plasser og én 3. plass forteller. Og i dag ble det en av hver. En 2. plass og en bom på et vindskift som ga en 19. plass.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

HÅP OM MEDALJEFINALE: Stabil sjøbris i morgendagens seilaser, gir Anders Pedersen et håp om å nå medaljefinalen.

Sammenlagt er Anders nå på 15. plass. I går lå han på 21. plass. Opp til en medaljefinale-plass er det  18 poeng.

– Anders har lyktes med hovedoppgaven her på Mallorca, og det er å jobbe med farten. Den har han inne nå, sier Thomas Guttormsen.

Fremgang i sølvfinale

Tomas og Mads Mathisen seiler i sølvfinalen i 49er, og klatret etter dagens seilaser opp fra 51. til 47. plass.

– De har hatt god fremgang i den siste tiden og viser at de har gjort mye riktig det siste året, og jeg synes de er godt i rute. De hadde et ambisiøst mål om å være blant de 35 beste her på Mallorca, noe som er et veldig tøft ambisjonsnivå i denne klassen. Målet deres for året er å nå en gullfinale og ikke minst ta medalje under junior-VM i 49er som går på hjemmebane i Risør til sommeren, og det kan de klare, sier Guttormsen.

Også de to norske Nacra 17-lagene seiler i sølvfinalen. Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen ligger på 34. plass sammenlagt, mens Tiril Bue og Mathias Mollat er på 43. plass.

I morgen fortsetter regattaen med finaleseilaser, hvoretter medaljeseilasene foregår på lørdag. Der ligger Norge an til å være representert i to klasser, Laser Standard og 49er FX, men alt håp er ikke ute i Laser Radial og Finnjolle.

En dag med stødig sjøbris kan gjøre godt for seilere som har farten inne...