EM i 49er, 49er FX og Nacra 17

Helene Næss og Marie Rønningen hører hjemme i toppen
Helene Næss og Marie Rønningen hører hjemme i toppen

Måtte gi fra seg ledertrøyene

Etter å ha ledet EM i 49er FX frem til gullfinalen startet, måtte Helene Næss og Marie Rønningen gi fra seg ledertrøyene etter dagens første finaleseilaser.

Publisert Sist oppdatert

Det betyr at Tønsberg-seilerne er blitt skjøvet ned på annenplass etter spanjolene Caria og Marta Munté Carrasco etter en dag som treneren, Lars Loennechen, karakteriserer som svært vanskelig:

– Det så ut til å bli en fin dag med 6–7 m/sek vind, men det bygde seg opp en stor sky som etter hvert ødela vinden ute på banen. Og det gjorde den på en lite forutsigbar måte ved at trykkforskjellene rundt om på banen ble svært varierende og det var nærmest umulig å forutsi hva som ville komme til å skje med vinden. 

[Artikkelen fortsetter under bildet]

MØRK SKY: Denne mørke skyen hang som en klam hånd over regattabanen i Gdynia og skapte vanskelige forhold for seilerne.
MØRK SKY: Denne mørke skyen hang som en klam hånd over regattabanen i Gdynia og skapte vanskelige forhold for seilerne.

– Jeg synes likevel Helene og Marie gjorde en god innsats, og spesielt i den siste og løyeste seilasen gikk det bra. Så de avsluttet dagen på en god måte – og det gjør alltid godt for neste dags seiling..

Ville seile aggressivt

Han forteller at de helt fra start av hadde en plan av om å seile det han kaller aggressivt og at de skulle trå til, og i det legger han de ikke skulle være defensive og seile forsiktig, men dra ut på banen for å dominere og styre seilasene. 

– Og det synes jeg de har behersket svært godt, sier Loennechen.

– Man vinner ikke ved å seile defensivt midt på banen. De har vært flinke til å følge det de selv har hatt størst tro på der ute, sier han.

Helene Næss og Marie Rønningen ledet før dagens tre seilaser som endte med 8., 15. og 4. plass. Det holdt ikke mot spanjolene som vartet opp med 5., 4. og 2. plass, og som nå leder med åtte poeng på de norske seilerne. Ett poeng bak følger britene Sophie Wergueling og Sophie Ainsworth.

Maja og Ragna Agerup med australsk trener

Lars Loennechen er også imponert over tvillingsøstrene Maja og Ragna Agerups seiling. De ligger nå på 7. plass. Etter en 10. og en 20. plass avsluttet de på 3. plass i dagens siste seilas.

Maja og Ragna har med seg en australsk trener til dette europamesterskapet, som foregår i Gdynia i Polen, og det er meningen han også skal følge dem under VM i Århus.

– Vi snakker sammen før og etter dagens seilaser og har også en dialog utpå, så vi samarbeider godt, sier Loennechen om sin australske kollega.

På 50-tallet i 49er

Tomas og Mads Mathisen deltar i 49er-klassens EM, og ligger så langt på 50. plass etter kvalifiseringsseilasene.

Sitt første gullfelt

Norsk deltagelse er det også i Nacra 17 der Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen for første gang har kvalifisert seg til gullfeltet i en stor internasjonal regatta i klassen. De hadde sågar en god dag i dag, og seilte seg opp fra 20. til 16. plass etter 13. og 7. plass av 27 båtene i gullfeltet.