NESØYA: Nora Edland og Pia Dahl Andersen tok seg tid til å seile med de unge på Nesøya noe som var stor stas.

Tilbake som forbilder

Pia Dahl Andersen og Nora Edland satser mot OL i 2024. Nå har de brukt tid på å inspirere unge seilere på Nesøya.

Publisert Sist oppdatert

Pia Dahl Andersen har vokst opp på Nesøya og seilte Optimist i Asker Seilforening der hun ble kjent med Nora Edland. Nå har de to seilt sammen i åtte år, først i 29er, og nå i 49erFX. Laget slo igjennom i 2018 hvor de vant junior VM i 29er-klassen.

Pia Dahl Andersen kjenner godt seilmiljøet på Nesøya for foreningen er en del av Nesøya Idrettslag. Hun har vært instruktør på øyas Seilcamp. Mellom trening og regattaer tok toppseilerne seg tid for å inspirere de yngste på Nesøya i et arrangement der foreningen inviterte til en liten matbit også.

Fikk prøve seg

Interessen for seiling er stor på Nesøya. I noen klassetrinn er det flere jenter som seiler enn det er gutter som spiller fotball. 50 nye seilere har startet på kurs i år, og opplegget måtte utvides for å dekke etterspørselen.

Foreningen har nå byttet ut moderne A-jolle med RS Zest, en jolle med god plass til flere barn.

Barna satte stor pris på å få prøve seg om bord i Pia og Noras 49er. Å henge i trapes skapte stolte glis.

49ERFX: Pia Dahl Andersen og Nora Edland dro til Hvasser for å trene med ny rigg etter besøket på Nesøya.

Avansert utvikling

Pia og Nora har brukt mye tid på Lanzarote for å trene i vinter. Nå er de på Hvasser hvor de skal lære seg båtens nye rigg å kjenne. Laget skal trene sammen med Helene Næss og Marie Rønningen og et svensk lag. Under treningen skal båten utstyres med avansert elektronikk for å kunne analysere trimmen. Den nye riggen er litt annerledes og krever litt utvikling.

Under treningen i vinter brukte seilerne mobiltelefon for å ta opp kommunikasjonen om bord, og dette har blitt analysert. Målet er å gi korte presise bekskjeer, og har SailGP som forbilde.

Klar for EM

I slutten av juni settes kursen til Tyskland for å seile Kieler Woche. Det blir en oppvarming til EM i starten av juli. Europamesterskapet holdes i Århus. Både i Kiel og Århus vil hele verdenseliten samles.

– Vi har som mål å komme i gullfeltet, og drømmer om å komme i finalen med ti båter. Styrken vår ligger i mye vind, forteller jentene til SEILmagasinet.

BYTTE: Været var egnet for å skifte mannskap ute på vannet.
MILJØ: På Nesøya Skole seiler flertallet av jenter på noen klassetrinn. Interessen blir ikke mindre med forbilder på besøk.
TRAPES: det skal ikke mye til for at de små skal føle seg store. Trapes kan testes i lett vind med motvekt.