BRONSE: Bart Lambriex, Alexander Ringstad, Eira Nilsson, Jorden van Rooijen og Markus Berthet på pallen i 69F.

Bronse til de norske foilerne

Xela Racing imponerte under 69F-regatta på Mallorca. Nå kan det bli etablert et fullt norsk 69F-lag.

Publisert Sist oppdatert

Alexander Ringstad har plukket Waszp-seilerne Marcus Berthet og Eira Nilsson til sitt Xela Racing-lag, og har også fått med nederlenderene Bart Lambriex og Jorden van Rooijen fra Dutch Sails som seilende trenere. Bart Lambriex har vunnet 49er VM to år på rad, og er nominert til Rolex World Sailor of the world 2022.

– Det er veldig høyt nivå, og både jeg og Eira syns det har vært veldig gøy å være med å seile, uttaler Markus Berthet til KNS. Han mener at foilefølelsen i 69F er ganske lik som i Waszp.

– En 69F kan enten ha tre eller fire personer om bord. Rormannen er storseiltrimmer og foiltrimmer. Så har man storseil, fokk og gennaker. Båten kan seile i hastigheter opp til 35 knop. Det er en veldig teknisk og kul båt, der samarbeid om bord er veldig viktig. Det er mye action under racingen, fortsetter Markus.

69F: Båttypen er en foilende kjølbåt med mannskap på tre eller fire.

Viktig poeng

I 69F klassen får du flere poeng for gode plasseringer, men mister poeng om man blir tildelt straff. DutchSail vant regattaen med 296 poeng, med det franske laget Groupe Atlantic på andre plass. Det norske laget var fattige et halvt poeng over det Argentinske laget som endte på fjerde plass. Det deltok ti lag.

Det norske laget gjennomførte 18 seilaser og fikk flere førsteplasser. I hver seilas blir også lengden seilt, og toppfarten notert. Den raskeste farten det norske laget fikk notert var 17,5 knop.

Plasseringer: 8, 4, 4, 4, 6, 5, 6, 3, 10, 2, 1, 1, 6, 2, 2, 8, 4, 4.

Søker støtte

69F er en egnet båt for å utvikle seilere til America’s Cup. I et samarbeid mellom Foiling Norway og Xela Racing jobbes det nå med å etablere et fullt, norsk lag i klassen 69F. Det norske prosjektet er langsiktig, og målet er å være med på alle Grand Prix-eventene neste år.

Nå jobber FoilingNorway med en innsamlingsaksjon for å satse videre, og startet en Spleis-aksjon. Laget har leid en Persico69F og vil bruke denne som treningsplattform vinteren 2022/2023 med Scandinavia som base.