809 båter i Færderseilasen

Deltakerlisten til årets Færderseilas viser at fjorårets dramatiske fall i deltakelsen ikke var noen engangsforeteelse. Selv om det gjerne kommer endel båter etter påmeldingsfristen, blir det neppe flere båter med i år enn i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Det skjer alltid noe i Færderseilasen.

Det er ikke mange nyheter i årets Færderseilas, men noen spennende båter er det alltids, både fra Norge og Sverige.

En av nyhetene fra Sverige er Peter Keerbergs Wally inspirerte 7.5 meter lange hurtigseiler med karbonmast og sporty look, som stiller til start med Seilas´ Axel Nissen-Lie på mannskapslisten. Båten har fått et foreløpig SRS-tall (LYS) på 1,286. En annen er Peter Gustafssons nye «Blur», en superrask J-111 som starter i LYS R40 med LYS 1.39, det samme som Bengt Falkenbergs «Teknova/Albatross Racing», en First 40 han nylig tok klasseseier med i Skagen Race.

LYS R40 er for øvrig en av de mer interessante klassene med en ny Dehler 41, tilhørende Truls Olsen fra Fredrikstad, «Breezin», Morten Gaaruds nye Xp38 og et kobbel X-40, First 40 og 40.7 samt Bavaria 42 Match. Vi savner Ludvig Daaes «Ille Moro», men viser gjerne et videoklipp nettopp fra denne båten fra Færderseilasen i 2010:

Maxiraternes tid er forlengst over i Færderseilasen, og de største båtene i årets seilas er Jens Ulltveit-Moes «Neferitite», en Shipman 63, og Brødrene Sundvalls Swan 56 «More Chaos», for anledningen under Morten Opstads kommando. I denne klassen, LYS over 1.42 savner vi Ole Martin Vordahls «Camilla» og Grant Larsen/Thomas Nilssons TP52 «Wolfpack», men har til gjengjeld med tre Class40 inkludert vinneren av årets Skagen Race og med 4. plass fra Transat Jaques Vabre, «Solo» med Rune Aasberg og Simen Løvgren.

En interessant klasse blir LYS R45 med Anne Grete Eidsvigs nye Brenta 42 «Ren Glede» som også har Christen With ombord. Hun skal få bryne seg på tre Landmark 43 inkludert Claus Landmarks «Santa» med fersk seier i Aarhus Big Boat Regatta, og Knut Hejes Xp44 «Too Bonita».

De tradisjonelt store volumklassene LYS 1.28-1.30 og 1.25-1.27 er sterkt redusert, mens det er bra interesse for Racingklassene R30, R33 og R36. Hverken H-båt eller Fenix stiller i år med egen klasse, men konkurrerer med hverandre i LYS 1.07-1.12.

Av entypeklasser ellers holder Albin Express koken med 34 båter, vi har 11 11-metere til start og Formula 18 er åpenbart kommet for å bli i Færderseilasen, med 21 båter.  IF-klassen teller 21.

Interessen for ORC er minimal i Norge, selv i et år der VM skal arrangeres i Finland der det meldes om stor deltakelse med rundt 120 båter. I Færderseilasen deltar ni, tre av dem under NSFs NORsteam prosjekt, båter som for øvrig kan leies av bedrifter eller privatpersoner under regattaen.

Deltakerliste og klasseinndeling.