Team New Zealand på trynet

America’s Cup-laget fra New Zealand mistet kontrollen og fikk ødelagt forskip på sin treningsbåt, se film.

Publisert Sist oppdatert

Emirates Team New Zealand har utviklet en 40-fots treningsbåt som også blir tilbudt andre lag. Denne båten skal brukes av lagene i innledende runder hvor alle lag har lik båt. AC40 skal også brukes i en serie med kvinnelige seilere og for juniorseilere.

AC40 er også tiltenk å være en utviklingsplattform for lagene, og det har nå Emirates Team New Zealand startet med.

På tryne

AC40 seiles av fire mann, hvor det sitter to og to i hvert sitt skrog. Om bord da båten gikk på trynet var rormennene Nathan Outteridge og Peter Burling, sammen med trimmerne Blair Tuke og Andy Maloney.

TRYNER: 40-foteren mistet grepet bak og gikk kraftig på tryne.
KULLSEILT: Etter bråstoppen la 40-foteren seg over på siden.

40-foteren seilte på Hauraki Gulf ved Auckland i 15-20 knops vind, med store bølger. Båten var i LEQ12-testmodus, hvor mannskapet opererte båten manuelt. I onedesign-modus brukes det autopilot som styrer båtens flyhøyde.

Under testseilingen kom foilen på roret over vann. Denne foilen er med å holder hekken ned, og når dette grepet forsvant, ble båten kastet fremover, og landet på baugen.

Reddet av skott

Sammenstøtet med vannet fikk forskipet på den 40-fots lange treningsbåten til å bli deformert. Deformeringen skjedde heldigvis foran ett vanntett skott, og dette skottet hindret vann å strømme videre inn i skroget.

Vi må studere skadene og må muligens forsterke deler av konstruksjonen. Dette må i så fall utføres på båtene som alt er ute av støpeformen, sier lagets sjef, Grant Dalton.