Inneholder kjøpslenker

Zhik Seaboot 900 seilstøvel

Finn en seilstøvel som passer til deg og ditt bruk

På sjøen er det viktig med trygge og komfortable støvler. Her kommer noen nyttige tips for å velge vanntett fottøy til sjøs.

Publisert

På sjøen er miljøet vått og vindfullt. Derfor er det viktig med fottøy som oppfyller noen grunnleggende krav til bruk om bord. Det er ingen høydare å seile med kalde og våte føtter.

Det gjelder derfor å velge støvler med omhu og tenke gjennom hvilke forhold den skal brukes under, og på hvilket underlag.

Støvler fra Helly Hansen

Seilstøvelens hovedformål

Høye Skinnstøvler

1) Varme
Det absolutt viktigste formålet med seilstøvler er å holde føttene varme.

2) Fuktighet ute
Støvelen skal holde fuktigheten ute og være tørr inni. Det er imidlertid slik at føtter svetter, så dette er også en faktor å ta med i vurderingen.

3) Grep
En såle med dårlig grep kan skape farlige situasjoner for både støvelens fører og andre om bord. 

Før man går amok på skobutikken kan det være greit å tenke gjennom hva slags type seiling støvlene skal manifestere. Det er enorm forskjell på turer i pent vær innaskjærs kontra ekspedisjon gjennom Nordvestpassasjen med snø og is på dekk.

Støvler fra Seatronic

Tåfis

Støvelen sitter ofte på over lengre tid når man ferdes i båt. Det er viktig at luften i støvelen sirkulerer. Hvis ikke vil støvelen bli våt fra innsiden og føttene blir kalde. Utformingen på fotsåle, formfaktor, membran og materiale er avgjørende for hvorvidt støvelen holder stand.

Det finnes flere støvler på markedet som benytter skinn. Skinn er et naturprodukt som kan behandles med en membran som har pustende egenskaper. På innsiden er den fora med et isolerende materiale. En lav støvel vil slippe ut mer luft enn en høy, men kan være mindre egnet for hardføre.

Isolasjon

Pål Helgeland

Materialet støvelen består av er utslagsgivende for hvorvidt støvelen holder fuktighet ute over tid. Den klassiske gummistøvelen er potte tett, men gammel gummi blir hardere og kan ha en tendens til å sprekke opp i lengden. En støvel i skinn puster bedre og oppleves også mer isolerende, men krever mer stell. Av disse to alternativene er det skinnstøvelen som har lengst holdbarhet.

Gummistøvelen leder kulde raskere enn skinn. Isolasjonsevnen til støvelen avhenger  av materialet på innsiden.

Pål Helgeland i Boatboot forteller at ull tradisjonelt sett har vært en varig løsning for isolasjonsmaterale av en grunn. Ulla puster og absorberer fuktighet. Det finnes derimot et annet materiale på markedet som kalles primaloft. Primaloft har mange av de samme egenskapene som ull har, men er mer fleksibelt og leder fuktighet i større grad enn å absorbere den.

Tørt

Zhik Seaboot 900 seilstøvel

De mer hardføre utgavene av seilstøvler kommer gjerne med opptrekkbare gamasjer på utsiden. Dette i kombinasjon med tett membran sikrer at vann holder seg på utsiden selv når båten krenger så sjøvann spruter. Når støvelen i tillegg kan strammes rundt beinet er det mindre risiko for at støvelen fyker av i dragsuget.

Desto tettere membran, jo mindre vann trenger gjennom. I utfordrende våte miljø vil tettere materiale lønne seg for å holde sjøsprøyten ute. Dette veier opp for hvor mye man vil tillate seg å svette på innsiden av støvelen når forholdene ute er klissvåte. 

Noen seilstøvler består i neopren som er det samme materialet som våt- og tørrdrakter består av. Dette materialet har gode dreneringsegenskaper 

Støvler fra Seatronic

Sålen

Støvelen er faktisk ganske komplisert i sin oppbygging ved at det er mange faktorer som skal fungere overens. Det er viktig å kunne ta seg frem og tilbake på dekk stødig for å ikke havne i en mann-over-bord situasjon. I tillegg til gode sjøbein er gripeevnen til selve sålen på seilstøvelen vesentlig.

Sålen må helst ikke lage merker

Mykere såler griper bedre enn harde. Syntetisk gummi blir hardere over tid og får tilsvarende dårligere grep. Pål Helgeland anbefaler naturgummi som er mykere i utgangspunktet og tåler bedre tidens tann. Syntetisk gummi blir dessuten stivere i kulda.

En annen ting er hvorvidt sålen lager merker. En svart såle skraper fort spor i båten og det er ikke spesielt pent. Det er derfor også hensiktsmessig å se til at seilstøvelen kan bevege seg skånsomt over dekket uten at man trenger å bekymre seg for riper i lakken.

Hver sin fot

Fordelen med rene gummistøvler er at de er vedlikeholdsfrie. Skinnstøvler må vedlikeholdes regelmessig for å opprettholde kvalitet og vanntetthet. Når dette er gjort vil skinnstøvelen jevnt over holde bedre på varmen.

Gummistøvelen er tyngre enn skinnstøvelen, men til gjengjeld lettere å sparke av seg. Det finnes mange forskjellige støvler og føtter der ute. Det er opp til en hver hva som passer den enkelte.

Se Helly Hansens utvalg av fottøy her

Se utvalg av klær og utstyr til båten her

Affiliate

Denne saken er skrevet som innhold av SEILmagasinets redaksjon, helt uavhengig av kommersielle aktører. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten. Kjøpslenker i artikkelen henviser til aktører som betaler en provisjon for eventuelle kjøp fra lesere av artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid, gjennom affiliate-lenker.