Artikkelen inneholder kjøpslenker

I BRUK: Det kan være vanskelig å holde en kikkert stille i båt. Forsøk å bare hvile den på fingertuppene på den ene hånden.

Tips til kjøp av kikkert

Kikkerter hører med til utstyret om bord i en båt. De kommer i prisklasser fra noen hundrelapper til mange titalls tusen kroner.

Her gir vi noen tips og råd til deg som skal kjøpe kikkerter, og lenker inn til noen kikkerter som er i salg på nett hos båtutstyrsbutikker.

Outnorth har et bredt utvalg kikkerter fra flere leverandører, som Silva, Focus, Urberg, Bushnell og Swarovski i prisklassen fra noen hundrelapper til rundt 30 000 kroner for en ordentlig Swarovski-kikkert.

Seatronic er båtutstyrsforretning, og har blant annet et utvalg av vanntette kikkerter av typen Steiner og Sllva.

Kjøp kikkert hos Outnorth her

Kjøp kikkert hos Seatronic her

Bruk av kikkert

SEILmagasinet har tidligere tester kikkerter til bruk i båt, og lenker til testene finner du nederst i denne artikkelen. Når du skal velge kikkert til båt er det litt andre kriterier enn for kikkerter til bruk på land.

Hvis du skal kjøpe kikkert, kan det være greit å vite om du bare skal bruke den i båten, eller om du skal ha den med på fotturer også. I så fall vil du kanskje at den skal være så lett som mulig. For bruk i båt er det en fordel om kikkerten har litt tyngde. Da blir den lettere å holde rolig.

Det er to måter å bruke kikkerten på: Enten ser vi noe vi vil sjekke nærmere, eller vi leter etter noe vi håper å oppdage. Den siste bruksmåten stiller høyere krav til kikkerten enn den første. Da holder det ikke bare at den er skarp og forstørrer bildet, den skal helst også ha stort synsfelt som er skarpt hele veien ut i kanten.

At kikkerten er vanntett, er selvsagt også opplagt fordel om bord i båt. Her er lenker til en praktisk båtkikkert fra Focus. 

Se Focus Sailor her

Steiner-kikkertene har blant annet innebygd kompass med lys. 

Kjøp Steiner Marine kikkert her

Stell av kikkert

En kikkert er et presisjonsinstrument. Det er relativt små forskjeller på de beste og de nest beste. Det vil også være forskjeller på hva de forskjellige tåler av røff behandling. Det kan være lurt å plassere kikkerten i en holder om bord, så den ikke går i dørken hvis noen bølger skulle komme overraskende. Slike holdere kan man lage selv eller kjøpe ferdige. Vi har fått noen tips en ekspert på området:

– For det første er det stor forskjell på servicen hos de forskjellige merkene. Kjente dyre merker kan du regne med å få deler til også om ti eller 20 år; det er ikke alltid tilfelle med billigere merker. Det er også greit å være klar over at kikkerter som har utvendig bevegelige deler, ofte tåler støt og slag dårlig. Videre forteller han om viktigheten av ikke å pusse i stykker kikkerten:

– Når man bruker kikkert i båt, vil det lett komme salt på kikkerten. Sand og annet kan man også få på linsene. Da er det viktig hvordan man pusser kikkerten. Tørker man dette av med en flik av T-skjorta, vil coatingen skades over tid. Det er faktisk mye verre med masse småriper i coatingen enn én stor ripe ett sted. Løsningen er å skylle av kikkerten i ferskvann. Kikkertene er jo vanntette, så det er bare å sette dem under springen; bruk gjerne litt Zalo, og puss så til slutt med en myk klut beregnet til formålet, sier Jan Erik Røer.

SEILmagasinet testet en rekke kikkerter i 2015. Vi tar forbehold om at ikke alle kikkertene er i salg nå, men her finner du oversikter over rimelige og dyre kikkerter med våre testrangeringer.

Kjøp kikkert hos Outnorth her

Kjøp kikkert hos Seatronic her

Affiliate

Denne saken er skrevet som innhold av Båtmagasinet. Kommersielle lenker i artikkelen henviser til aktører som betaler for eventuelt salg gjennom artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten.