EUROPA: Under The Ocean race Europe i 2021 deltok det syv båter. Seks av dem stiller på startstreken i Alicante 15. januar.

Her er Aksel Magdahls konkurrenter

Det stiller seks VO65 på startstreken i Alicante. Magdahls polske lag bør ha en god sjans til å hevde seg.

Publisert

Det blir fem IMOCA-lag og seks VO65-lag i The Ocean Race som starter 15. januar fra Alicante. VO65 skal kun seile tre av regattaens syv etapper. Klassen for VO65 båtene har fått navnet «The Ocean Race Sprint». Alle båtene er i utgangspunktet like.

Seks nasjoner

De seks VO65 lagene er fra Polen, Nederland, Portugal, Østerrike, Mexico og Litauen. Magdahls lag, «WindWhisper Racing Team» bygger videre på Sailing Poland, som hyret inn Magdahl for The Ocean Race Europe som ble seilt sommeren 2021. Der ble laget nummer to sammenlagt, bare slått av Mirpuri Foundation Racing Team som også stiller til start om to uker. WindWhisper Racing Team har spanjolen Pablo Arrarte som skipper. Arrarte seilte som mannskap på «Telefonica Blue» i 2008-2009, «Team Telefonica» i 2011-12, og på «Team Brunel» under Volvo Ocean Race i 2014-2015.

WindWhisper Racing Team virker som et sterkt lag på papiret, men for å lykkes må også båten være optimalisert. Det er bygget åtte VO65, og de seks som seiler The Ocean Race Sprint vil være i ulik teknisk stand. Det er lagene selv som har det tekniske ansvaret for båtene.

POLEN: Pablo Arrarte skipper på VO65 Team WindWhisper.
NEDERLAND: Jelmer van Beek er skipper på Team JAJO.
MEXICO: Erik Brockmann er skipper på Viva Mexico.

.

LITAUEN: Rokas Milevičius er skipper på Ambersail 2.
PORTUGAL: António Fontes er sipper på Mirpuri Foundation Racing Team.
ØSTERRIKE: Gerwin Jansen fra Nederland skal lede et ungt østerrisk lag.

Seks lag

Det deltok syv lag under The Ocean Race Europe og i stor grad vil seks av disse stille til start i The Ocean Race, men noen under nytt navn. Mirpuri Foundation Racing Team, med António Fontes som skipper. Laget består av portugisiske seilere og vant The Ocean Race Europe i 2021.

Team JAJO fra Nederland blir også sterkt bestående av kun nederlendere. Skipper Jelmer van Beek har fått med seg veteranen Bouwe Bekking på laget, en seiler med lang Volvo Ocean race erfaring og god kjennskap til båttypen. Et nederlandsk lag ble nummer tre i 2021.

Austrian Ocean Race – Team Genova har nederlenderen Gerwin Jansen som skipper, som har plukket unge østeriske seilere. Austrian Ocean Race ble nummer fem i The Ocean race Europe.

Viva Mexico har mexicanske Erik Brockmann som skipper. Dette blir en spansktalende båt med spanske og mexicanske seilere. Viva Mexico seilte også The Ocean Race Europe, og ble nest sist.

Ambersail 2 har Rokas Milevičius som skipper. Han deltok om bord på Team Brunel under Volvo Ocean Race 2014-2015. Båten stiller med et litauisk lag, og deltar for å også støtte Ukraina. Ambersail2 ble sist i The Ocean Race Europe.

VO65: Alle VO65 skal være like, men de kan ha ulik teknisk stand.

The Ocean Race Sprint

VO65 er en båttype utviklet for Volvo Ocean Race før regattaen i 2014, en entype båt utviklet av Farr. Klassen ble presentert av Knut Frostad i 2012, og båtene ble også brukt i 2017-2018. Ideen var å bruke disse båtene i The Ocean race parallelt med IMOCA-klassen. Tidligere var det arrangøren som hadde det tekniske ansvaret for deltagerbåtene. Nå er det lagene selv. Den tekniske standen på de nesten 10 år gamle båtene var for svak til å sende dem jorda rundt. Nå skal de kun seile første etappe, og de to siste av The Ocean Race.

The Ocean Race Sprint skal seile første etappe fra Alicante til Kapp Verde med start 15. januar, samt sjette etappe fra Aarhus til Haag, og syvende etappe fra Haag til Genova.

. VO 65 IMOCA
Length19.80 m18,28 m
Beam5.60 m5,50 m
Max Draft4.78 m4,50 m
Boat Weight12 500 kg10 000 kg
Rig Height30.30 m29,00 m
Seilareal286 kvm280 kvm
Antall seil75
Antall seilere64

Fakta om The Ocean Race

The Ocean Race seiles i IMOCA, en båttype utviklet for shorthandedseiling I Frankrike. Under The Ocean Race vil det være fire seilere om bord, pluss en mediemann. Det blir trangt på en båt utviklet for en, eller to. IMOCA-båtene har overbygget cockpit som gir langt bedre beskyttelse.

Det deltar fem lag, 11th Hour Racing Team fra USA med Charlie Enright som skipper, Guyot Environnement med franske Benjamin Dutreux og tyske Robert Stanjek som ledere, Tyske Team Malizia med Boris Hermann som skipper, Franske Biotherm Racing med Paul Meilhat som skipper og sveitsikse Holcim – PRB med Kevin Escoffier som skipper.

De fem IMOCA-båtene skal seile jorda rundt, 32 000 nautiske mil, fordelt på syv etapper. Starten går fra Alicante, Spania, 15. januar. Regattaen går over fem måneder. Det er 14 gang regattaen arrangeres, en regatta som tidligere het Whitbread Round the World Race og Volvo Ocean Race. Regattaen avsluttes i Genova, Italia i slutten av juni.

VO65, båttypen som ble brukt under de to forrige regattaene vil kun seile noen tre etapper, The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Her deltar det seks båter.

.