Kevin Hansen har gjort Albin Viggen til sitt nye hjem
Kevin Hansen har gjort Albin Viggen til sitt nye hjem

Dra til sjøs for et båtliv!

Kevin Hansen er en mann i 30-årene, som bor i en 24-fots Albin Viggen. Her forteller han om sine opp- og nedturer som båtboer i et kåseri for SEILmagasinets lesere.

Kåseri av Kevin Hansen

Mange spør meg hvordan jeg klarer å bo i en liten båt. De er fascinerte og ser for seg en femårig plan med en tydelig drøm om å bo i en glorifisert balje. I realiteten er det ikke så komplisert. Du må heller ikke være lidenskapelig anlagt for å flytte inn i et lite kott på sjøen. Det er bare å gi slipp på alle dine drømmer og la verden kjøre deg skikkelig nedi grøfta. Du har kanskje helst en deltidsjobb som eksklusivt tar de gode delene av uka og gir tilbake akkurat mange nok digitale bekymringsobjekter, før skatt, til å visne hen i ei tom og gardinfri overpriset leilighet, venneløs og sulten. Familien din har innen nå gitt opp det humanitære prosjektet det er å gjøre kar (eller Kari) ut av deg, og du står støtteløst i et samfunn du tidligere satte på en pidestall. Kanskje skal du bare si opp husleiekontrakten, akkurat som du sa opp samfunnskontrakten.

Kevin Hansen har valgt å bo i en Albin Viggen, og kåserer her om livet som båtboer.
Kevin Hansen har valgt å bo i en Albin Viggen, og kåserer her om livet som båtboer.

Når du da beslutter deg for å ta valget, som strengt tatt ikke var et valg, kan du fryde deg over å lete etter den ideelle jolla! Kanskje du skal bo i en 50-fots kabincruiser … Eller ei gammel snekke med personlighet og åpen kjøkkenløsning? Det bør nok ikke ta lange tiden før du har valgt deg ut en lomme-seiler som ikke kan seiles med og selges «som den er» for en slikk og ingenting. Et viktig moment her er å vente til senhøsten, når eieren er tilstrekkelig desperat etter å bli kvitt faenskapen slik at han slipper å betale vinterleie for en flytende skraphaug verdt sin egen vekt i … skrap. Da får du nemlig også en solid innføring i båtlivet ved å starte like før vanntanken fryser til og når årets første storm nærmer seg med stormskritt.

Sosiale medier

Mange ser nok for seg det sjarmerende livet på havet, der hver en dag er en ny start. Jeg kan fortelle deg at det er bare sjarmerende hvis du er en fritenker. Mange utvikler en besettelse for knuter og andre båtrelaterte fenomen og konverserer fritt blant oppegående mennesker uten selvmoderering. De fleste velger å nærmest flagge seg selv som båtboer på sosiale medier ved å legge ut et profilbilde der man gjerne emulerer den kjente scenen fra Titanic. Et snodig valg hvis man har sett filmen i sin helhet.

Enkelte enkle ting som å vaske hendene er en lengre oppgave som krever hånd-fot koordinasjon og et lite snev av masokisme, fordi du må vaske hendene i vann som holder en stødig temperatur på 15 grader, sommer og vinter. Egentlig alt som har med personlig hygiene blir straks en mer tidkrevende prosess. I stedet for en varm dusj på morgenkvisten er det kalde våtservietter. Pusse tenner gjør du ute på brygga som en tomsing.

Andre ting som virker kompliserte viser seg å være mye enklere i båten. Der du tidligere måtte diske opp med fem retter og levende underholdning når du inviterte venner hjem, holder det nå med en boks joikaboller på deling imens dere hører kystradioen svakt i det fjerne når vindretningen legger godvilja til. Porselensbestikk og sølvservise har du pakket vekk for lengst. Her går det i papp all the way, baby!

Dyreliv

Om du er glad i dyr kan det anbefales på det varmeste å flytte rett på havet. Her får du intim kjennskap til dyrenes rutiner: Endene spiser skroget på båten din klokka 04:30 og gakker høyt mellom 10 og 17 (10-15 på lørdager); Svanene flyter sin sedvanlige tur rundt havna etter fingre, gammelt brød og andre matrester. Vær obs på at de liker å skremme folk og legger sjela si i å være så stille som overhodet mulig før de bryter ut i gebissklapring når de kan stryke borti nakkehårene dine. Måkene driter og drar!

Å bo i båt er kanskje ikke som man ser det for seg. Ja, du kommer nærmere naturen. Du får også en annen hverdag med daglige overraskelser, men overraskelsene er sjeldent positive og hverdagen din består av den evigvarende kampen om å holde flaggskipet ditt flytende med teip og alskens proprietære løsninger. Så om du synes det høres ut som en god idé, og ikke en siste liten krampetrekning du tar i et boligmarked beregnet på de som har penger i skatteparadis, er du kanskje ikke den skarpeste kniven i skuffen.

Det sier også litt når du bare har pappbestikk.

Har du noen tips eller gode gode historier på lager? Send mail til tips@seilmagasinet.no.