TRYGT: Albin Ballad er både trygg å seile og trygg å kjøpe, tross for at båttypen er over 50 år gammel.
TRYGT: Albin Ballad er både trygg å seile og trygg å kjøpe, tross for at båttypen er over 50 år gammel.

Dine erfaringer med Albin Ballad

Ute etter brukt seilbåt? Eller har erfaringer du vil dele med SEILmagasinets lesere? Vi tar frem gamle artikler og sjekker våre meninger opp mot erfaringer fra eiere. Neste båt ut er trygge og solide Albin Ballad.

Publisert Sist oppdatert

Det er 53 år siden linjene til Albin Ballad ble trukket, og 50 år siden båten ble satt i produksjon av Ballad. Båtens opprinnelse, Joker, ble konstruert for å vinne ½ ton VM i Sandhamn i 1969. Rolf Magnussons konstruksjon var rask og moderne for den tiden, og båten fikk en tredjeplass i verdensmesterskapet, et mesterskap der Peter Norlin vant med sin Scampi.

Etterspørslen etter Joker eksploderte, men verftet i Arvika som produserte båten klarte ikke å holde kvaliteten oppe, og gikk konkurs på grunn av mange reklamasjoner.

Albin overtok formene og videreutviklet modellen sammen med konstruktøren. Båten ble en perfekt regattabåt som også var egnet for turseiling.

Egen klasse i Færdern

Albin Ballad solgte godt både i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland. Nesten 1500 båter ble bygget fra 1971 frem til 1981.

Båten ble så populær at den fikk egen entypeklasse i Gotland Runt hvor det deltok 47 slike i 1977.

I Norge var Ballad-miljøet svært aktiv, og hadde god deltagelse i egen klasse i Færderseilasen og Hollenderen. Båten ble også brukt som entypebåt for en seilforeningsklasse.

Klasseklubben var aktiv frem til 2010. I senere år er det Facebook som gjelder.

Holder verdien

30 fot ble sett på som en diger havseiler på 70-tallet, men i dag fremstår den som liten og trang. Båten er 9,18 meter lang, og under tre meter bred. Den er dessuten lav i fribordet og smal i hekken, men det er mulig å sove fem om bord, og er en perfekt innstegsmodell for trygg ferieseiling. Du finner også utgaver av Ballad med loskøyer, køyer bak solongbenkene, perfekte for barn.

Båten kostet bare 71 000 svenske kroner da den ble lansert, og dette er en pris som du kan kjøpe en grei brukt Ballad for i dag.

Det ligger for øyeblikket fire brukte Ballad på Finn.no, fra 59 000 il 130 000. Alle båtene er ferieklare, men den dyreste er dønn strøken.

Ta konkakt

Har du erfaringer og meninger om Albin Ballad, så hører vi gjerne fra deg. Hva er båtens sterke og svake sider? Hva slags råd vil du gi til en som kan tenke seg en slik båt? Hva skal til for å bruke den til tur, og hva er avgjørende for bruktprisen.

Skriv til [email protected] og del dine erfaringer med oss.

Bruktbåttips

SEILmagasinet har en serie hvor vi tar frem aktuelle bruktbåter. Vi tar frem gamle tester, og snakker med båteiere for å gi en god beskrivelse av båtens styrker og svakheter. Vi vurderer båten også opp mot dagens båter i samme segment.

2019

Beneteau Oceanis 40 (+)

• Bavaria 38 AC (+)

• Dufour 34 Performance (+)

Hanse 430e (+)

• Jeanneau Sun Odyssey 35 (+)

• Hallberg-Rassy 312 (+)

2020

• First 40.7 (+)

• X-362 (+)

• Marieholm MS20 (+)

• Bavaria Vision 44 (+)

• Fenix (+)

• Hanse 400 (+)

2021

Albin Express (+)

Sun Odyssey 409 (+)

• Maxi 77 (+)

Bavaria 34 AC

Albin Ballad

Elan 37 (+)

2022

X-79 (+)

Dufour 385 GL (+)

Comfortina 32 (+)

Artikkelen om Albin Ballad kommer i SEILmagasinet 5-2021.

KLASSIKER: Ballad har harmoniske skroglinjer og gode seilegenskaper.
KLASSIKER: Ballad har harmoniske skroglinjer og gode seilegenskaper.

.