Gir seg: Alex Thomson bryter Vendee Globe med rorskade.
Gir seg: Alex Thomson bryter Vendee Globe med rorskade.

Alex Thomson gir seg

Rorhavari gjør det umulig å fortsette Vendee Globe.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha registrert skader på styrbord ror har Alex Thomson gitt opp årets Vendée Globe og han har nå satt kursen mot mot Cape Town. Thomson måtte i går frakoble styrbord ror og har siden seilt med bare ett ror. Etter å ha vurdert situasjonen i dag, har Thomson og teamet hans bestemt at det eneste realistiske er å gi opp kappseilasen og seile Cape Town.

Umulig å reparere

- Dessverre er det ikke mulig å reparere roret og vi må derfor aksepterer at dette vil være slutten av racet for oss. Jeg selv, teamet mitt og våre partnere er selvfølgelig dypt skuffet. Vi hadde håpet at det beste ennå gjensto i seilasen.

Hendelsen skjedde etter 19. dag i Vendée Globe seilasen, som startet søndag 8. november fra Les Sables d'Olonne på Frankrikes vestkyst. Alex Thomson er cirka 1800 nautiske mil fra Cape Town, og det forventes å ta rundt syv døgn for å komme seg dit. Han vil klare dette selv om styrbord ror er ute av funksjon og fortsetter seilasen trygt og forsiktig. Thomsons tekniske team vil reise til Cape Town for å møte båten ved ankomst.

Ukjent årsak

Om skaden på roret oppsto som en følge av en kollisjon med et ukjent objekt eller om det var andre krefter som satte det ut av spill er foreløpig ikke kjent. Det er bare et par dager siden Alex Thomson på egen hånd gjennomførte en større reparasjon etter en strukturell skade på et langsgående skott i forskipet. Han var nå ferd med å ta igjen forspranget til båtene foran, men ved posisjonsrapporten i dag morges fremgikk det at «HUGO BOSS» tapte terreng i forhold til båtene foran i feltet.

Alex Thomson er den tredje av favorittene i Vendee Globe regattaen som er satt ut av spill. De andre er «Charal» Jérémie Bejou som måtte returnere til Les Sables d´Olonne for reparasjoner og som nå er tilbake i seilasen langt bak det øvrige feltet og «LinkedOUT» med Thomas Ryant som har ødelagt babords foil. Han ligger fremdeles på 2. plass. Så langt er Alex Thomson andre seiler av 33 som har brutt. Første var Nicolas Troussel som brak masten, og kom seg inn til Kapp Verde for motor.

PLASSERING: Alex Thomson hadde falthelt ned til 15. plass da han ga seg. Charlie Dalin har økt sin ledelse.
PLASSERING: Alex Thomson hadde falthelt ned til 15. plass da han ga seg. Charlie Dalin har økt sin ledelse.