Spol frem 10 minutter

Ukesoppdatering om Vendee Globe

Kun en av de åtte nye IMOCA-båtene har seilt uten store problemer, og det er Charlie Dalin som leder.

Publisert Sist oppdatert

Ukas mest dramatiske hendelse er skadene om bord på Alex Thomsons båt, «Hugo Boss». Favoritten har brukt nesten hele uken for å reparere båten, og har falt fra ledelse til 12. plass.

Thomas Ruyant var en kort stund i tet, men ble forbiseilt av Charlie Dalin. Senere våknet Ruyant av et brak, og kunne se at foilen på babord side var skadet. Foilen hang fast med fare for at den skulle brekke av, og skade skrog og innfestning. Ruyant har derfor kappet av foilen for å unngå en dramatisk følgeskade. Løsningen gjør at båten får redusert ytelse på styrbord halser.

Bak skjemaet

Uken har vært svært krevende for seilerne. Det har vært uforutsigbare forhold som har gitt lite hvile. Forholdene har vært mer som de er vant med fra Stillebeltet. Et høytrykk har ligget som en sperre, og det gjør at båtene ligger tre døgn bak regattaen i 2016.

Seilerne har hatt ulik strategi for å passere høytrykket. Sam Davis og Louis Burton var først til å lege om kursen sydover, for å seile lengre, men i mer vind, og andre fulgte etter.

Nå tyder det på at de ulike veivalgene ikke har skapt store forskjeller, og at 18 av de første båtene henger seg på første lavtrykk. Det er de som klarer å henge på lengst, som blir vinneren.

REPERASJON: Thomas Ruyant ut på foilen for å kappe den av. Click to add image caption
REPERASJON: Thomas Ruyant ut på foilen for å kappe den av. Click to add image caption

Kun en brutt

Det er rekordmange båter med i Vendee Globe, hele 33 båter, og bare en brutt, det er Nicolas Troussel i «Corum» som brakk masten. Kun en av de åtte nye båtene har seilt problemfritt.

De åtte nye IMOCA-båtene

Apivia: Eneste uten skade

Corum: Brukket mast

Charal: Røket akterskad og skadet ror

Hugo Boss: Strukturelle skader

LinkedOut: Skadet foil

DMG Mori: Ødelagt storseil

L’Occitane: Falllås som slapp

Arkea Paprec- Ødelagt vindgiver

PLASSERING: Stillingen fredag ettermiddag.
PLASSERING: Stillingen fredag ettermiddag.