LANGTUR: Tiril Salvesen (20) og Iben Skåre Petersen (20) legger ut på langtur i en 31 fots Malö 40. Foto Ole Henrik Nissen-Lie, SEILmagasinet
På vei ut Oslofjorden. Målet er Australia.
AVSKJED: Jentene tar avskjed med familien i Breivikbukta i Asker, og blir fulgt ut fra havn av RS "Christiania".
ROBUST: Ali Baba har vært på langtur før, og er en robust langturbåt.

20-årige jenter på drømmetur

I dag kastet Iben Skåre Petersen (20) og Tiril Salvesen (20) loss i en 31-fots Malö med kurs for Australia.

Publisert Sist oppdatert

I bygevær og frisk bris fra sør rev de to jentene seg løs fra familien i Breivikbukta i Asker søndag ettermiddag, og satte kursen sørover. Første etappe gikk til Sandspollen litt lenger ut i fjorden.

–Vi må roe oss litt ned og komme over den emosjonelle avskjeden, sier Tiril Salvesen til SEILmagasinet.

–Målet er Australia, men akkurat nå ser på dette som en ekstra lang ferie, og så får vi se hvor langt vi kommer, sier Iben Skåre Petersen.

I første omgang har jentene tenkt seg til Roskildefestivalen i Danmark, og deretter går ferden vestover gjennom Kaledoniakanalen, videre til Spania, Portugal, Madeira, Gran Canaria, Kapp Verde, Barbados, Karibia og etter hvert til Australia. Kanskje også Galapagos eller Samoa?

Den siste delen av turen har de fortsatt ikke helt bestemt seg for hvordan skal se ut. Det viktigste er friheten. De er unge og har ingen forpliktelser hjemme i Norge. De neste par årene kan de gjøre det de vil, endre planene om de vil, forkorte eller forlenge eventyret.

Ali Baba er en Malö 40 på 31 fot

– Vi skal virkelig oppleve ting. Det handler ikke bare om å si at man har gjort noe. Da kan vi ikke være altfor knyttet til en plan, sier Iben, som har vokst opp i et jordomseilerhjem.

Redningsskøyte

RS 10 «Christiania» følger jentene et stykke ut fjorden. Ved roret i den gamle redningsskøyta står Ibens far, Carl Emil Petersen jr, som seilte jorda rundt i sin ungdom. Hans far seilte jorda rundt med Colin Archerskøyta «Rundø» allerede på 50-tallet, og skrev bok om ferden.

Jentenes båt heter «Ali Baba», og ser liten ut ved siden av den robuste redningsskøyta, der den nikker opp og ned med baugen i bølgene og i sakta fart forsvinner ut fjorden og krymper mot den grå horisonten.

Jentene skal vlogge og holde SEILmagasinets lesere oppdaterte om turen.