Alvoret begynner i RS:X

Fem norske brettseilere klar for V Mi OL-klassen RS:X som starter i morgen i Spania.

Publisert Sist oppdatert

Brettseilerne har som de andre OL-klassene i år en svært komprimert regatta sesong. 2011 VM ble avsluttet i Perth i desember, 2012 EM gikk på Madeira i februar og 22. mars starter 2012 VM i Cadiz. Fem norske brettseilere har tilbrakt de siste ukene i Cadiz med VM forberedelser og er nå klar for den store styrkeprøven.

200 deltagere

For første gang er VM fulltegnet med 120 menn og 80 kvinner fra 6 kontinenter og 51 land på startstreken. De siste nasjonsplassene til sommerens OL skal fordeles. I herreklassen kjemper 19 nasjoner om 9 plasser og i dameklassen er det 16 nasjoner som skal fordele de gjenværende 7 plassene. Norge ble nasjonskvalifisert i både herre og dameklassen i Perth i desember.

Tøft uttak

Det norske OL uttaket vil i hovedsak være basert på VM i Cadiz og World Cup regattaene i Frankrike i april og Nederland i mai. For seilerne gjelder det nå å prestere så bra at Olympiatoppen velger å sende norske brettseilere til sommerens OL.
 
I herreklassen har Sebastian Wang-Hansen (23) vist fin fremgang det siste året med flere gode plasseringer. Sebastian har trent godt i vinter og det er grunn til å håpe at fremgangen vil fortsette med et positivt resultat i VM. Junioren Sigurd Kalvik (17) deltar for første gang i et senior mesterskap. Her må han seile med større rigg enn han er vant med fra junior klassen og må nok forvente å kjempe i bakre del av feltet. Uansett er det god læring å delta i en regatta på et så høyt nivå og Sigurd er en mann med fremtiden foran seg.
 


Duell

I dameklassen må veteranen Jannicke Stålstrøm (42) overbevise med et godt resultat for at hun skal være OL aktuell. Utfordreren er Maria Aadland Mollestad (19) som i februar ble nr 12 i EM på Madeira og som etter at hun avsluttet videregående skolegang i fjor sommer og har satset på seiling på heltid, har vist stor fremgang. Den 3. norske deltakeren i dameklassen er Karine Holden Feragen (19). 
 


Seilasene gjennomføres med innledende runder 22. - 23. mars og finale seilaser 25. - 28. mars. Det er planlagt med maksimalt 16 seilaser fordelt på 6 dager med avsluttende medaljeseilas 28. mars.