Matchpoint Emirates Team New Zealand

Med to strake seire idag trenger Pete Burling og Emirates Team New Zealand bare en seier for å få med pokalen hjem.

Publisert Sist oppdatert

Situasjonen foran morgendagens seilas er ikke ulik den som var i San Fransisco for fire år siden da Emirates Team News Zealand med Dean Barker som skipper ledet 8-1 og bare trengte én seier for å vinne America's Cup. Likevel er det få som trekker paraleller fra 2013, kanskje med unntak av Oracle Team USA skipperen Jimmy Spithill som igjen unngår å se mot sluttresultatet, men vil ta en seilas ad gangen. Det er også hans eneste mulighet til å vinne regattaen, men det er intet som etter dagens to seilaser tyder på at Oracle skal snu regattaen slik laget gjorde det i 2013. Til det virker Emirates Team New Zealand for sterke både mentalt og teknisk. trolig blir regattaen avgjort allerede mandag, og i så fall kan Kiwiene ta med pokalen hjem for første gang siden 2000.

Håpet på snuoperasjon etter seier lørdag

Med seier i gårsdagen siste seilas kunne man håpe at Oracle Team USA nå hadde utlignet New Zealands fartsoverskudd, og søndagen to seilaser ville bli de til nå viktighste seilasene i regattaen. Med to seiere til USA ville stillingen være 4-3 og fornyet selvtillig for Jimmy Spithill. Men det var Peter Burling og New Zealand som ristet av seg gårsdagens tap og isteden tok begge dagens to seilaser komfortabelt. Nå er det igjen Burling og Co som har det mentale overtaket og kan komme til å stopp et hvert håp mandag.

Glede på utfordrerbåten

- Vi er kjempefornøyde med hvordan dagen utviklet seg, sa Peter Burling.  - Skuffelsen over tapet lørdag ble mer enn kompensert for idag, sa han. Vi har et fantastisk lag og det kan man også se på vannet. Vi har alle en felles opptafning av hva vi ønsker å oppnå og vi er alle på samme bølgelengde.

Seilas syv

Båtene kom likt over startlinjen og Emirates Team New Zealand var så vidt foran ved første merke. Spithill dro innpå på begge de to neste leggene, men etter tredje runding var Burlings fofsprang komfortable 32 sekunder.  Likevel ga ORACLE TEAM USA aldri opp og forsøkte så godt de kunne å utlignes New Zealands forsprang, Det hjalp lite. Ved fjerde runding var frspranget 40 sekunder og ved femte 35. 

Dårlig manøver

Det så nå ut som at Emirates Team New Zealand skulle vinne lett, men en dårlig jibb ga ORACLE TEAM USA nytt håp. Det holdt imidlertid ikke og i mål var Emirates Team New Zealand, først, nå med to seiere unna mellom dem og America's Cup trofeet. 

Seilas åtte

I søndagens andre seilas tok Emirates Team New Zealand starten lett og var 13 sekunder foran ved første merke. Ved det andre var ledelsen oppe i 24 sekunder og Spithill gikk for en split, noe som så ut til å lønne seg helt til ORACLE TEAM USA seilte utenfor sperrelinjen og ble idømt straff. Deretter økte Emirates Team New Zealand ledelsen og etter nær perfekt seiling var forspranget 36 sekunder ved det fjerde merket. I mål var Burling og hans New Zealandske team  30 sekunder foran ORACLE TEAM USA, og mangler nå kun en seier på å vinne America's Cup.

6-1 til Peter Burling, Emirates Team New Zealand.
6-1 til Peter Burling, Emirates Team New Zealand.