Ineos Team UK gjør det radikalt annerledes

Det engelske America’s Cup laget avslørte sin nye America’s Cup i helgen, og viser at de tok feil i første runde.

Publisert Sist oppdatert

90 000 timer har laget brukt for å konstruere båten, og 46 000 timer har gått med å bygge «Britannia», båten Ben Ainslie og has lag skal bruke for å ta pokalen hjem til England, der den en gang ble satt opp.

Upløyd mark

«Britannia» er annen generasjon AC75, og andre båt av denne generasjonen som blir vist frem. Tidligere denne uken viste det Amerikanske laget frem sin «Patriot» som skiller seg klart ut fra den engelske båten, ikke bare skroglinjer, men også på foilene. Ett av laget har gjort utviklingsjobben riktigere enn det andre. En generasjon har ikke vært nok for å lage en fasit på hvordan AC75 skal være.

Går ekstremt

«Bustle» er det nye ordet som har dukket opp i America’s Cup. De er ordet laget bruker om den spesielle utveksten på undersiden av skroget. Første generasjon av den italienske båten hadde en slik utvekst, men i en moderat form. Det engelske laget ettermonterte en slik sak på sin første båt, men nå går de ekstremt. Det har vært spekulert i at denne konstruksjonen stiver av båten i lengderetningen, men i følge det engelske laget er det andre grunner.

«Bustle» hjelper til med ekstra løft i overgangen til foiling. Den reduserer også gapet mellom skroget og vannflaten nåt båten foiler, og reduserer at trykkforskjellen mellom lo og le side reduseres. Det er denne trykkforskjellen som gjør at seilet driver båten fremover.

Men det blir kanskje foilene som vil avgjøre hvilket lag som har gjort den beste jobben. Engelskmennene og Amerikanerne er tydeligvis ikke enige om hvordan disse skal utformes.

Italia neste lag ut

Det italienske laget vil vise frem sin båt onsdag morgen, lokal tid, eller tirsdag klokken 23:15 norsk tid.

Det virker som at det italienske laget traff bedre med sin første generasjon enn USA og England, og det gir dem en fordel. Spørsmålet er om de beveger seg like mye fremover med andre generasjon.

Den amerikanske båten var ute å selte samme dagen den ble døpt. «Britannia» skal seiles på tirsdag eller onsdag. m

Ineos Team UK var ekstreme med sin første generasjon, og tok feil. De er ekstreme med andre generasjon også, og håper de har rett. Det vil tiden vise. 17. desember møter lagene hverandre for første gang.

AC/%: Første generasjon AC75 til det engelske laget.
DEKK: Også på dett blir den nye båten annerledes, vekke er vingene på siden av cockpiten.